:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 3. 14:43

Felbukkant az eddigi legerősebb Nvidia bányászkártya

Előkerült az eddigi legerősebb Nvidia CMP gyorsítókártya, amely a már piacon lévő leggyorsabb modell tempójának közel kétszeresére képes.

Az Nvidia nagyvállalati környezetbe szánt A100 gyorsítójának alapjaira épülő termék az aktuális legerősebb, GA100 GPU-ra alapozik. A termék ezzel mintegy 4480 darab CUDA magot és 8 gigabájt HBM2E memóriát kínál. A GPU alapórajele 1140 MHz, amelyhez 250 wattos TDP társul. Érdekesség, hogy a gazdainterfészt mindössze négy aktív sáv mellett a PCIe Gen1 szabványra korlátozta az Nvidia, így limitálva a termék nagyvállalati felhasználásának lehetőségét. A bővítőkártya nem rendelkezik saját ventilátorral, ezért azt csak megfelelő házba (rackbe) építve lehet használni, biztosítva a kellő légáramlást. Az előzetes mérések szerint a termék 164 MH/s tempóra képes az Ethash algoritmus mellett. A CMP 170HX ára egyelőre nem ismert, az Ethereum aktuális, közel 4000 dolláros árfolyama mellett azonban vélhetően nem fog majd az Nvidia nyakán ragadni a legyártott készlet.

cmp170

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.