:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 16. 11:52

Még több reptérre jöhet a Star Alliance biometrikus azonosítása

A Star Alliance új célkitűzése, hogy 2025-ig legalább légitársasági tagjainak fele használjon biometrikus azonosítást az utasok ellenőrzéséhez.

A világ legnagyobb légitársaságokat tömörítő szövetségének számító Star Alliance tervei közt szerepel, hogy 2025-ig 26 tagjának közel fele használjon aktívan biometrikus azonosítási technológiát utasai ellenőrzéséhez, arra a trendre reagálva, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével megkezdődött a biztonságos újranyitás és a turizmus fellendülése. A szövetség reményei szerint az arc kvázi beszállókártyaként való használatával jelentősen csökkenhet az ellenőrzőpontokon való áthaladási procedúrára szánt idő is, beleértve a biztonsági ellenőrzés és a poggyászfeladás fázisait.

A csoport szeretné, ha 12-15 légitársaság adaptálná biometrikai stratégiáját, vagy biztosítaná a szolgáltatásával való kompatibilitást, a programban pedig már résztvevő négy európai repülőtér további érintkezési pontokkal bővülne. A Star Alliance 2019-ben jelentette be a japán NEC Corporation vállalattal közösen saját azonosítási platformját, egy olyan opt-in rendszert, amely lehetővé teszi a Star Alliance ügyfelei számára az érintkezésmentes szolgáltatások igénybevételét, beleértve a check-in, a bőröndleadás vagy a beszállókapukig való eljutás folyamatához. A megoldást már alkalmazza a légitársaságok közül a Lufthansa és a Swiss Airlines, illetve az amerikai Spirit Airlines, 2020 végén elsőként Frankfurt, Hamburg, Bécs repterein kezdhették el használni a Lufthansa utasai a biztonsági pontokon.

biometrikus

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Montrealban a héten kerültek napirendre a hagyományos utazási dokumentumokat leváltó biometrikus azonosítás szélesebb körű alkalmazásának biztonsági kérdései az ENSZ légiközlekedési szimpóziumán. Az ENSZ nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) felelős azért, hogy mindenre kiterjedő szabványokat határozzon meg a kifutópálya kijelölésétől kezdve a baleseti vizsgálatokig, amiket minden 193 tagállamának alkalmaznia kell.

Az azonosítási mód utazási célokhoz való felhasználásának bevezetését nehezítik a régiónként eltérő adatvédelmi szabályok, valamint több országban a technikai felkészültség hiánya is. Az elkövetkező három évben mégis a repülőterek 38 százaléka tervezi bevezetni legalább egy biometrikus token (például arcfelismerés) használatát, ami átvezetné az utast az összes ellenőrzőponton, egy évvel korábban még mindössze 3 százalék volt ez az arány – derül ki a légiközlekedési és informatikai szakértő SITA jelentéséből.

Más téren is van már haladás a repterek digitalizációjában, az ICAO-államok mintegy 80 százaléka ad ki például az utasok fotóját tartalmazó, biztonsági chippel ellátott e-útlevelet, ami 2004-ben jelent meg használható alternatívaként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.