:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 10. 12:15

Az Amazoné a hackerek által leginkább kihasznált felhőplatform

A jelenlegi állás szerint az Amazon Web Services (AWS) szenvedi el a legtöbb felhőalapú exploitot a felhőszolgáltatók között.

Ahogy folyamatosan nő a felhőszolgáltatások iránti igény, úgy a kiberbűnözők figyelme is a nagyobb piaci szereplők felé fordul, az Amazon Web Services (AWS) pedig különösen vonzó célpont a számukra - derül ki az Atlas VPN kutatásából. A szakértők adatai szerint 2022 január és április közt az AWS szolgáltatását érintette a legtöbb felhőnatív exploit a szolgáltatók közül, összesen tizet detektáltak, ami közel egyötödét (18,9 százalék) teszi ki az idei év első négy hónapjában történt ilyen jellegű összes eseménynek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lista második helyére egyszerre öt másik szolgáltatás került: 2022 első négy hónapjában a Microsoft OneDrive, a Discord, a Dropbox, a Google Drive és a GitHub platformokat öt exploit érintette, ami egyenként 9,4 százalékot jelent. Ezeket követi a Pastebin 5,7 százalékkal, majd a Microsoft 365 Suite és a Microsoft Azure 3,8 százalékkal.

A további érintett szolgáltatások közt szerepel még az Adobe Creative Cloud, a Blogger, a Google Docs, a Google Firebase, a Google Forms, a MediaFire és a Microsoft Teams szerepel 1,9 százalékokkal. A Microsoft összes szolgáltatása együttesen 18,9 százalékot fed le, ami viszont így az AWS-t is megelőzi, a Google esetében 15,1 százalék az összesített szám. Az exploitok többsége, 64,8 százaléka malware strain vagy adathalász-oldal továbbítását végezte, 16,7 százalékuk adatlopásra vagy további támadások kivitelezésére irányult.

Az AWS érintettsége azért aggasztó, mert a piac vezető felhőszolgáltatójáról van szó, a Finbold és a Synergy Research Group csoport adatai szerint a felhőinfrastruktúra-szolgáltatók piacának harmadát fedi le. A felhőalapú támadások másik nagy áldozata a Microsoft Azure, aminek részesedése 21 százalék, a Google Cloud pedg 10 százalékot tudhat magáénak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.