Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 30. 10:55

Bemutatkoztak az új Ryzen 7000 processzorok

Bemutatkozott az AMD vadiúj asztali processzorsorozata, ami a DDR5-támogatás mellé jelentős mértékű órajel-növekedést hoz, és a júniusban említettnél magasabb órajelenkénti utasításszámot képes teljesíteni.

Közel két évvel a Ryzen 5000 sorozat első darabjai után az AMD bemutatta az asztali számítógépekbe szánt új Ryzen 7000 sorozatot (a számozásban köztes 6000 széria darabjai csak laptopokban elérhetők), ami már a TSMC 5 nanométeres csíkszélességére tervezett Zen 4 architektúra köré épül, és elsősorban a játékosok és a kreatív tartalomkészítők igényeit hivatott kiszolgálni. A chiptervező ugyanazt a stratégiát követi, amit az előző asztali széria esetében is, tehát a felsőkategóriás, magasabb árú komponensek most ősszel rajtolnak, míg a visszafogottabb büdzsébe illeszkedő jutányosabb árú darabok jövőre érkeznek.

Az AMD korábban úgy nyilatkozott, hogy a Zen 3-hoz képest 8-10%-os órajelenkénti utasításszám (IPC = utasítás per ciklus) növekedés várható az új szériával, ami mellett több mint 15 százalékos egyszálas teljesítménynövekedésre lehet számítani. A hivatalos bejelentéskor viszont már közel 13 százalékos IPC-ről, valamint 15 helyett 29 százalékos egyszálas teljesítménynövekedésről számolt be a vállalat vezetője a Ryzen 5000-hez képest.

A csúcsot képviselő Ryzen 9 7950X-szel a gyártó tizenhatra emelte a CPU-s végrehajtók maximális számát, amihez 32 szál jár. Alapjáraton 4,5 GHz órajelen dolgozik, ami 5,7 GHZ-re is felhúzható. A cég szerint ráadásul 62%-kal gyorsabb az Intel Core i9-12900K csúcsmodellnél. A három másik CPU (Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X, Ryzen 5 7600X) rendre 12-8-6 magot kaptak, és bár órajelek terén nem maradnak el sokkal a csúcsmodell alatt, de a gyorstárakban különbségek mutatkoznak. Míg a legerősebb processzormagot 80 MB-tal látták el, a gyengébb modellek rendre 76MB, 40MB, 38MB-ot kaptak. Az órajel maximalizáláshoz szükséges fogyasztási keret (TDP) a két legerősebb modell esetében már 170 W, a többinél 105 W.

ryzen_táblázat

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A csúcsot jelentő Ryzen 9 7950X és az alul húzódó Ryzen 5 7600X közt lévő Ryzen 9 7900X és Ryzen 7 7700X egyébként nagyon hasonló áron kerül forgalomba, mint az elődeik, a 7700X még kicsit olcsóbb is, mint az egyező teljesítményű Zen 3-as nyolcmagos processzor.

Ahogy korábban már többször lehetett hallani, ebben a sorozatban debütál az AMD új Socket AM5-ös tokozása, ami egyben azt is jelenti, hogy adott a DDR5-ös memóriatámogatás. Az AM5 kompatibilis marad az AM4-re tervezett processzorhűtőkkel, arra bármilyen változtatás nélkül felszerelhetőek lesznek a már évek óta piacon lévő különféle processzorhűtők. A foglalat Land Grid Array (LGA) típusú, tehát a processzor tokozásáról az alaplapra költöznek az eddig használatos tűszerű érintkezők, akár csak az Intelnél. A megoldás előnye, hogy a foglalatból kiálló tűk kisebbek, így sűrűbben helyezhetők el, ami hatékonyabb megoldást jelent, ha a nagyobb teljesítmény miatt több érintkezőre van szükség.

A hardverek szeptember 27-től lesznek megvásárolhatók 299-699 dollárért (kb. 122-285 ezer forint), egy teljesen új alaplapi lapkakészlettel és foglalattal együtt. Az új X670 és X670 Extreme alaplapok érkezése ugyanekkor várható 125 dolláros áron, ami jutányosabbnak tűnik az Asus, a Gigabyte és az MSI által kínált alternatíváknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról