Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 24. 11:19

E-mailnek látszó hirdetések miatt mentek neki a Gmailnek

A Gmail alkalmazásban kéretlenül megjelenő hirdetések miatt bepanaszolták a Google-t a francia adatvédelmi hatóságnál. A beadvány szerint a szolgáltató e-mailnek álcázott hirdetéseket helyezett el a felhasználói fiókokban, ami egyértelműen jogszabályellenes.

Panaszt nyújtott be a francia adatvédelmi hatóságnál, a CNIL-nél az egyik legismertebb adatvédelmi jogi specialista szervezet, a noyb.eu. A jogvédők szerint a Google a hatályos uniós jogszabályok és bírósági határozatok/döntések figyelembe vétele nélkül spamelte a Gmail-felhasználókat kéretlen reklámlevelekkel.

Az ominózus hirdetések ugyanakkor valójában nem e-mailek, hanem e-mailnek álcázott reklámüzenetek, melyeknél egyrészt nem jelenik meg dátum, másrészt a tárgymező előtt egy zöld keretbe ágyazott "reklám" felirat is látható.

A jogvédők szerint ettől függetlenül egy korábbi EU-s bírósági ítélet alapján e-mailként kell tekinteni rájuk, ami figyelembe véve, hogy a fióktulajdonosok beleegyezése nélkül jelenik meg az alkalmazásban, EU-s jogot sért.

gmail_icon

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A noyb szakértői szerint ez a fajta reklámmegjelenítés már csak azért is problémás, mivel a Gmail egyébként meglehetősen hatékonyan szűri a harmadik fél által küldött kéretlen üzeneteket, ezzel a gyakorlattal azonban kivételt tesz azokkal a hirdetőkkel, melyek közvetlenül a Google-en keresztül juttatnák el a reklámokat az e-mail fiókokba. Vagyis - vélik a beadványt benyújtók - a spam nem lesz attól legális, hogy azt az e-mail szolgáltató hozta létre.

A jogvédők a panaszt az ePrivacy direktívában foglaltakra alapozva nyújtották be, ezért azt a CNIL saját hatáskörén belül, a többi tagállami szakhatóság bevonása nélkül vizsgálhatja. A szervezet eddig két különböző ügyben már összesen mintegy 200 millió euróra büntette a Google-t - ebből az egyik ügy szintén a noyb beadványa alapján indult.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról