:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 24. 11:19

E-mailnek látszó hirdetések miatt mentek neki a Gmailnek

A Gmail alkalmazásban kéretlenül megjelenő hirdetések miatt bepanaszolták a Google-t a francia adatvédelmi hatóságnál. A beadvány szerint a szolgáltató e-mailnek álcázott hirdetéseket helyezett el a felhasználói fiókokban, ami egyértelműen jogszabályellenes.

Panaszt nyújtott be a francia adatvédelmi hatóságnál, a CNIL-nél az egyik legismertebb adatvédelmi jogi specialista szervezet, a noyb.eu. A jogvédők szerint a Google a hatályos uniós jogszabályok és bírósági határozatok/döntések figyelembe vétele nélkül spamelte a Gmail-felhasználókat kéretlen reklámlevelekkel.

Az ominózus hirdetések ugyanakkor valójában nem e-mailek, hanem e-mailnek álcázott reklámüzenetek, melyeknél egyrészt nem jelenik meg dátum, másrészt a tárgymező előtt egy zöld keretbe ágyazott "reklám" felirat is látható.

A jogvédők szerint ettől függetlenül egy korábbi EU-s bírósági ítélet alapján e-mailként kell tekinteni rájuk, ami figyelembe véve, hogy a fióktulajdonosok beleegyezése nélkül jelenik meg az alkalmazásban, EU-s jogot sért.

gmail_icon

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A noyb szakértői szerint ez a fajta reklámmegjelenítés már csak azért is problémás, mivel a Gmail egyébként meglehetősen hatékonyan szűri a harmadik fél által küldött kéretlen üzeneteket, ezzel a gyakorlattal azonban kivételt tesz azokkal a hirdetőkkel, melyek közvetlenül a Google-en keresztül juttatnák el a reklámokat az e-mail fiókokba. Vagyis - vélik a beadványt benyújtók - a spam nem lesz attól legális, hogy azt az e-mail szolgáltató hozta létre.

A jogvédők a panaszt az ePrivacy direktívában foglaltakra alapozva nyújtották be, ezért azt a CNIL saját hatáskörén belül, a többi tagállami szakhatóság bevonása nélkül vizsgálhatja. A szervezet eddig két különböző ügyben már összesen mintegy 200 millió euróra büntette a Google-t - ebből az egyik ügy szintén a noyb beadványa alapján indult.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.