Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 2. 13:21

Francia fejlesztők perlik az Apple-t

Újabb per indult az Apple-adónak is csúfolt jutalékrendszer miatt, melyet az Apple saját alkalmazáspiacterén, az App Store-on alkalmaz a jelen lévő fejlesztők és tartalomtulajdonosok értékesítési tranzakcióinál.

Hétfőn több francia kiadóvállalat és alkalmazásfejlesztő beperelte az Apple-t az Egyesült Államokban, amiért szerintük a cupertinói székhelyű cég piaci erőfölényével visszaélve kényszerítette rájuk az App Store alkalmazás-piactér előnytelen feltételeit, mind közül elsősorban a 30%-os, Apple-adónak is csúfolt tranzakciós jutalékot. A mostani immár a sokadik, hasonló indíttatásból született jogi eljárás a cég ellen, mind közül talán a leghíresebb az Epic Games kontra Apple ügy, mely a népszerű Fortnite videojáték iOS-es változatának elérhetetlenné tételével vette kezdetét.

A felperesek beadványukban azt kifogásolják, hogy az Apple az évek során nem tette lehetővé, hogy az iPhone és iPad készülékek felhasználói az App Store-tól eltérő forrásból is beszerezhessenek alkalmazásokat, ezzel a fejlesztőknek nem maradt más választásuk, mint fizetni a cégnek abban az esetben, ha a felhasználók fizettek az appokért, vagy tartalmat, előfizetést vásároltak azokon keresztül.

parizs_mobios

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kaliforniai Oakland szövetségi bíróságán benyújtott csoportos keresethez nem véletlenül elsősorban kiadóvállalatok, illetve azok fejlesztőpartnerei csatlakoztak, így többek közt a Figaro híroldal applikációját fejlesztő Société du Figaro, a L'Équipe sportlap applikációját fejlesztő és kiadó L'Équipe 24/24 és egy kisebb kiadókat képviselő szervezet, a Le Geste.

A bírósági beadvány a jogsértés megállapítását, illetve a további jogsértő tevékenységtől való eltiltását kéri az Apple-nek, valamint az okozott kár háromszoros mértékű megtérítését. A felpereseket többek közt az a Hagens Berman Sobol Shapiro ügyvédi iroda képviseli, mely egyszer már szembeszállt az Apple-lel egy hasonló ügyben, ami akkor peren kívüli megegyezéssel zárult, miután a cég vállalta, hogy százmillió dollárnyi kártérítést fizet az érintetteknek.

A Hagens Berman Sobol Shapiro a hasonló ügyek valóságos specialistájának tűnik, júliusban ugyanis elérte, hogy egy a Google Play Áruház versenyellenes feltételei miatt indított per szintén bíróságon kívüli megegyezéssel záruljon - az alperes ez esetben 90 millió dolláros kártérítést ajánlott fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról