Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 27. 10:15

A chipek után az optikai kábelekből is hiány van

Világszerte nehezebbé vált az optikai kábelek beszerzése, az árak jelentősen megemelkedtek, ami többek közt az adatközpontokkal, felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos bővítési terveknek árnyékol be.

A Cru Group piackutató cég szerint az üvegszálas kábelek akut, globális szinten látható hiánya nehézségeket fog előidézni a kritikus kommunikációs infrastruktúra-projektekben, a szálak ára 70 százalékkal emelkedett az elmúlt 18 hónapban. Ennek egyik oka az internetalapú-szolgáltatások iránti keresletnövekedés, illetve hogy gőzerővel zajlik az 5G-struktúrák kiépítése és bevezetése a világ országaiban. Mivel a kiépítések költsége így gyakorlatilag megduplázódott, felmerül a kérdés, hogy mely országok tudják majd teljesíteni az általuk kitűzött célokat, és hogy ez általánosságban milyen hatással lesz a globális összekapcsoltságra - emeli ki az Ars Technica.

Az optikai szálak szinte minden nagyobb infrastruktúra meghatározó elemei, a nagysebességű szélessávtól az 5G-n át a tenger alatti kábelekig mindenhol megtalálhatók. A TechRadar szerint a kialakult helyzet az új adatközpontok fejlesztését, az egyes VPN-szolgáltatások és felhőszolgáltatások bővítési terveinek megvalósítását is nehezíti. A hiány számos tényező együttes eredménye: egyrészt megnőtt a kereslet, az év első felében 8,1 százalékkal több volt a fogyasztás, mint 2016 azonos időszakában. Kína a teljes növekedés 46%-át tette ki, Észak-Amerikában volt megfigyelhető a leggyorsabb éves növekedési ütem, 15 %-kal.

Emellett a gyártáshoz szükséges összetevőket is egyre nehezebb beszerezni, főleg a héliumgázt és a szilícium-tetrakloridot. A Cru a héliumhiányt részben az oroszországi és amerikai üzemek kiesésének tulajdonítja, aminek következtében a hélium 135 százalékkal drágult az elmúlt két évben, míg a szilícium-tetraklorid ára állítólag „csupán” 50 százalékkal nőtt. 

rak

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cru szerint a szálak ára 2019 júliusa óta a legmagasabb szintet érte el, de Észak-Amerikában kevésbé súlyos a helyzet, mint Európában, Kínában és Indiában, az amerikai árak csak mindössze két százalékkal emelkedtek 2022-ben, egyébként pedig 2012 óta eddig folyamatosan csökkentek. Míg tavaly márciusban körülbelül 3,70 USD-be került kilométerenként az üvegszál, addig mostanra már akár 6,3 dollárra lehet számítani.

A helyzetből adódóan egyes termékek átfutási ideje jelentősen megnőtt, sok kisebb ügyfélnek kell akár egy éves várakozási időre számítania, mivel a vállalatok a nagyobb partnerek megrendeléseit helyezik előtérbe. A világ legnagyobb üvegszálas kábelgyártójának számító Corning vezérigazgatója hozzátette, hogy cége aktívan dolgozik azon, hogy mielőbb kibővítse gyártási kapacitását, és eddigi karrierje során nem látott nehézséggel szembesülnek. Pozitívum, hogy iparági elemzők szerint a hiány vélhetően átmeneti, inkább egy válsághelyzetről van szó, mintsem egy olyan hosszútávú problémáról, mint amilyen a globális chiphiány.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról