Szerző: Vörös Péter

2000. március 22. 00:39

Estek a Rambus részvényei - sokasodnak a kérdések az új memória standarddal kapcsolatban?

Március elején már 471$-t is elért a részvényárfolyam, de tegnap már „csak 285$ körüli volt a jegyzés és az átlagos napi 2,2 millió részvénnyel szemben 5,6 millió részvény cserélt gazdát. A cég bírálói szerint ez csak egy újabb jele annak, hogy a Rambus memóriák csak egy szűk piaci részt fognak szolgálni. Ezzel szemben az új memória-standard támogatói úgy érvelnek, hogy a részvény még így is jóval meghaladja az utóbbi egy év legalacsonyabb részvényárát (51,50$-t) ill. a decemberben jellemző 80-90$-os szintet, valószínűleg inkább profit realizálás áll a részvényeladások mögött, nem a céggel kapcsolatos alapvető vélemény megváltozása.

Március elején már 471$-t is elért a részvényárfolyam, de tegnap már „csak" 285$ körüli volt a jegyzés és az átlagos napi 2,2 millió részvénnyel szemben 5,6 millió részvény cserélt gazdát. A cég bírálói szerint ez csak egy újabb jele annak, hogy a Rambus memóriák csak egy szűk piaci részt fognak szolgálni. Ezzel szemben az új memória-standard támogatói úgy érvelnek, hogy a részvény még így is jóval meghaladja az utóbbi egy év legalacsonyabb részvényárát (51,50$-t) ill. a decemberben jellemző 80-90$-os szintet, valószínűleg inkább profit realizálás áll a részvényeladások mögött, nem a céggel kapcsolatos alapvető vélemény megváltozása.
A Rambus-alapú PC-k széles körű bevezetését számos gond akadályozta 1999-ben, ezek pl. a Dell-nek a vártnál alacsonyabb forgalom realizálását eredményezték. A gyártók a Rambus memória magas árával kapcsolatban is panaszkodtak. A részvényárfolyam csökkenése részben ennek is az eredménye. Ezenkívül a ouble Data Rate (DDR) DRAM (dynamic RAM) memória is erősen „szorongatja" a Rambus-t, mivel jóval olcsóbb és összehasonlítható teljesítményű.
A Rambus részvényei februárban lendültek meg erőteljesen, amikor a Sony megerősítette, hogy a Japánban március 4-én bemutatott PlayStation2 játékkonzolban Rambus memóriát fog használni; az Intel bejelentette, hogy a Willamette processzorokhoz Rambus memóriát támogató chipset-eket fog készíteni, valamint a cég 250 millió $-t fektet az Infineon-ba Rambus memóriagyártáshoz. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen hírek egyike sem volt egetrengető újdonság, már korábban is nyilatkoztak hasonló értelemben e cégek ...)
Az International Data Corp. piackutató cég februári előrejelzése szerint a Rambus az idén szállított memóriák 10%-át fogja kitenni, míg a DDR DRAM aránya 10% lesz. Ezzel szemben a Dataquest korábban úgy nyilatkozott, hogy az idén szállított összes memória modul 16%-a lesz Rambus, míg 2002-ben 53%. [CNET]

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.