:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 28. 11:10

Ott is para az 5G, ahol nincs is 5G

Közös tesztmérésekkel vizsgálják az 5G-hálózatokból eredő elektromágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei. A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) kétévente megrendezett konferenciáján a két szervezet közös mintamérési projektjét is bemutatták.

A kezdeti 5G hype-hoz képest talán valamelyest csitultak a kedélyek Európa-szerte az új generációs hálózatok vélt vagy valós egészségkárosító hatásaival kapcsolatban, a lakosság egy része azonban a mai napig félelemmel tekint egy antennacserére vagy egy új állomás felhúzására - akár akkor is, ha azon egyáltalán nem biztosít 5G-s technológiával szolgáltatást az operátor.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy ideje a Nemzeti Népiegészségügyi Központtal (NNK) közös tesztmérésekkel méri az 5G-s hálózatok elektromágneges sugárzását, a mintavételi projektről pedig egy június eleji konferencia során mutatott be részleteket a két szervezet. 

5gkills

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ebből többek között kiderült, hogy bár az 5G-s hálózatok elterjedtsége, lefedettsége egyáltalán nem számít jelentősnek hazánkban (olyannyira nem, hogy néhány felmérés és statisztika alapján ebben a mutatóban az uniós sereghajtók közé tartozik Magyarország), a lakossági félelmek továbbra is észlelhetők az NMHH szerint. 

A hatóság mérőszolgálatához például olyan helyről is érkeztek lakossági megkeresések "ember által érzékelhető 5G-sugárzásról", ahol a településen az 5G-szolgáltatás még el sem indult. Máshol sötétedés után történő antennaszerelés okozott félelmet téli időszakban, amikor a mobilszolgáltató erre kényszerült tömeges hálózatfrissítés végrehajtásakor. Eközben a kevésbé látható, de nagyobb teljesítményű antennákkal kapcsolatban jelentősen ritkábban kérnek méréseket, mint a jól látható helyre telepítetteknél.

Az NMHH közleménye szerint a hazai vizsgálatok a fentiekből adódóan egyelőre bemutató céllal zajlanak, felkészülésül a tömeges mérési tevékenységre. Az időben rendkívül gyorsan, a használat függvényében változó sugárkitettségi szint legnagyobb értékének felméréséhez a méréseket adott esetben számításokkal vagy adatforgalom-generálással egészítik ki a szakemberek.

A hatóság leszögezi, a közös mérési eredmények a konferencián bemutatott technikák alkalmazásával sem mutatnak egészségügyi határérték-túllépést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.