:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 21. 12:30

Gyenge táptalajt ad az 5G-fejlesztéseknek Kelet-Európa

Kiadta a globális mobilinfrastruktúrák jövőjével foglalkozó jelentéssorozatának legújabb változatát az Ericsson, melyből többek közt kiderül, hogy az év végére az 5G-s előfizetők száma globálisan elérheti az egymilliárdot, az egy előfizetésre jutó átlagos adatforgalom pedig átlépheti a havi 15 GB-os határt. Régiós lebontásban Kelet-Európa lemaradásban, melynek hátterében komplex okok húzódnak.

Továbbra is a hagyományos mobilnet-szegmens húzza az 5G-s felhasználói bázis globális növekedését, miután világszerte immár több mint 210 mobilszolgáltatónál érhető el az új generációs hálózat, illetve ma már gyakorlatilag minden készülékgyártó sztenderdnek tekinti az 5G-képes modemet a középkategóriától felfelé. Az Ericsson legfrissebb mobilitásjelentése szerint idén év végére az 5G-s előfizetést használók száma ezzel átlépheti a lélektani egymilliárdos határt, 2027-re pedig elérheti a 4,4 milliárdot.

A tavalyi év végén egyébként az Ericsson számításai szerint globálisan mintegy 8,2 milliárd mobilelőfizetés lehetett a Földön, az ügyfélszám drasztikus növekedése ennélfogva nem várható már a következő öt évben, így a cég legfeljebb 900 millió új előfizetéssel kalkulál ebben az időszakban. Ezek a becslések szerint rendre 6,1 és 6,7 milliárd előfizető kezében lehettek, illetve lehetnek 2021-ben és 2027 végén.

Tavaly év végén összes előfizetés mintegy 77%-át használták okostelefonokban, ez az arány az Ericsson szerint 2027-re 87%-os lesz majd, míg a fix-mobil elérések (FWA) száma éves szinten átlagosan 17%-kal bővülhet majd - mutat rá a riport.

ericsson_mobility_report_2206_region
forrás: ericsson

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az 5G-s fejlesztések ugyanakkor távolról sem egyforma ütemben zajlanak a különböző régiókban, ahogy a korábban bevezetett technológiák (ki)használtsági mutatói is jelentős eltéréseket mutathatnak. Így a legnagyobb ütemben Észak-Amerikában várható az ügyfélszám bővülése, miután a helyi szolgáltatók immár a C-sávban is megkezdék a kiépítéseket. Itt öt éven belül a 2021-es 20%-ról 90%-ra emelkedhet majd az 5G-s adoptáció aránya - véli az Ericsson.

A jobban teljesítő régiók közé tartozik még Északkelet-Ázsia és Nyugat-Európa, míg Kelet-Európa már a kontinens nyugati részéhez képes is jelentősebb lemaradásban van, illetve lesz. Az Ericsson szerint ennek jórészt tradicionális okai vannak, így az előfizetők nem kívánnak prémium összeget fizetni az 5G-s elérésért, illetve a régió egyes országaiban a szükséges spektrumértékesítési eljárások sem zárultak még le.

Ezzel együtt a térség piaca telített, ügyfélszám-bővülés már nem várható, a következő évekre jellemző trend pedig inkább a 4G-re migrálás lehet 2G és 3G irányokból. Utóbbi kapcsán érdemes kiemelni, hogy míg Kelet-Európában az előfizetők 32%-a jelenleg is kizárólag 3G-n csatlakozik, addig 2027-re ez az arány a tizedére csökken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.