Szerző: Koi Tamás

2022. június 15. 10:41

A magyarok negyede okostelefon-függő

Az okostelefon függőséget okoz, ezt már régóta bizonyítja számtalan kutatás és felmérés - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete által készített legújabb statisztika szerint hazánkban számszerűen már minden negyedik ember teljes függőnek vallja magát.

Újabb statisztikák láttak napvilágot a magyarországi okostelefonfelhasználók szokásairól, illetve az okostelefonok által okozott függőségről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete (NKE-ITKI) ált összeállított anyag szerint hazánkban már minden negyedik okostelefon-használó teljes mértékben függőnek, vagy inkább függőnek tartja magát.

Korosztályos szintre lebontva  a 18-29 évesek körében majdnem minden harmadik (30,1%), míg a 30-39 éves korosztályban tízből négy válaszadó (39,7%) vélekedett úgy a felmérés során, hogy inkább okostelefon-függő. A legidősebbek körében jóval alacsonyabb eredményeket olvashatunk ki az adatokból, azonban beszédes, hogy a 60 éven felüliek körében is majdnem 16%-os az inkább függők aránya - vagyis a legtöbb függő felhasználó a felmérés alapján a közvélekedéssel ellentétben nem a legfiatalabb korosztályból kerül ki.

smartphone_users_restaurant

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az okostelefon használat kiterjedtségét a mindennapi cselekvés során is mérte az intézet. Az eredmények szerint az autóvezetők közül forgalmi dugóban, illetve piros lámpánál minden hetedik (16,8%) rendszeresen nyúl a mobiltelefonjához, akár üzenetek vagy hírek olvasása végett, ezen a téren is a 30-39 éves korosztály az aktívabb. A 30 év alatti korosztályból minden ötödik (21,3%), míg a 30-39 éves korosztályból több mint minden negyedik (27,1%) tesz hasonlóképpen ilyen helyzetekben.

Az előzőeknél is nagyobb gyakorisággal jelenik meg pótcselekvésként az okostelefon-használat családi, illetve baráti beszélgetések során: minden ötödik válaszadó ha adódott rá lehetősége többször is elővette az okostelefonját ilyen helyzetben a kérdésfeltevést megelőző hónapban, a fiatalabbak közül ráadásul tízből négy (18-29 évesek: 40,9%; 30-39 évesek: 38,2%) legalább egy alkalommal olvasott híreket vagy üzeneteket a telefonján.

Filmnézés, étkezés közben ezek az arányok még magasabb értékeket mutatnak: gyakorlatilag minden második 40 éven alulira igaz állítás, hogy az érintett hónapban nem nézett filmet vagy nem étkezett anélkül, hogy ne pillantott volna rá legalább egy alkalommal a telefonjára. 

Az okostelefon-függőség kapcsán 2019-ben az eNET is végzett átfogó kutatást, melyből többek közt kiderült, hogy a válaszadók 71 százaléka szinte soha nem kapcsolja ki okostelefonját, 55%-uk pedig éjszaka is maga mellett tartja. A magyarországi okostelefon-felhasználók egynegyede (ez akkor körülbelül 1,5 millió ember volt) a vécére menet sem tud elszakadni a készüléktől - derítette ki a kutatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról