:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 31. 11:20

Elfogultsággal vádolják a republikánusok a Gmail rendszerét

Újabb esettel bővül a sor, amikor egy nagy technológiai vállalatot konzervatív vagy jobboldali felhasználókkal szembeni elfogultsággal vádolnak a republikánusok, ezúttal a Google levelezője van célkeresztben.

Feszült helyzet alakult ki a Google és a republikánus politikusok közt a közelmúltban, miután a republikánusok azzal a kritikával álltak elő, hogy szerintük a Gmail rendszere elfogultan kezeli és szigorúbban szűri a jobboldaliak adománygyűjtő és kampány célú e-mailjeit. Nemrég jelent meg ennek kapcsán a North Carolina State University tanulmánya is, ami szerint a 2020-as választások idején vizsgált 300 000 e-mail alapján a Gmail 50%-kal nagyobb valószínűséggel minősítette spamnek a republikánusoktól érkező üzeneteket, mint a demokratáktól érkezőket.

Ezután a Gmail termékbiztonságért felelős vezetője, Neil Kumaran blogbejegyzést osztott meg, amiben a levelező rendszerének működését magyarázza, de konkrétan nem reagált a fent említett vádra. Ebben azt írja, hogy a levelek tömeges küldéséhez érdemes a Postmaster Tools eszközt használni, ahol a küldők hozzáférhetnek olyan diagnosztikai adatokhoz, amelyek segítségével jobban megérthetik, hogyan juttathatják el sikeresen üzenetüket a címzettekhez. A cég említi azt is, hogy szűrési és biztonsági rendszerét úgy alakítja ki, hogy a felhasználók a legjobb élményt kapják, de továbbra is fejleszteni kívánja majd a személyre szabhatóbb spamszűrést. Emellett lehetővé teszi a leveleket tömegesen küldő felek számára, hogy hatékonyabban hitelesíthessék magukat.

gmail_rep

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ronny Jackson politikus május elején a Twitteren vádolta meg a Google-t, hogy levelező szándékosan nehezíti a republikánusok üzeneteinek eljuttatását a címzettekhez, amivel pedig beavatkozik a választások végkimenetelébe is. A Texas 13. kongresszusi körzetét képviselő Jackson képviselőnek az volt a fő problémája, hogy újraválasztási kampányának e-mailjei a rettegett spam mappában landoltak.

Jackson vádjai után a Google szóvivője úgy nyilatkozott: a politikai hovatartozás egyáltalán nem befolyásolja a levelek besorolását a Gmailben. A levelek besorolása automatikusan igazodik a felhasználók saját preferenciáihoz és aktivitásaihoz, a tömegesen kiküldött, kampányoló e-mailek esetében pedig egyáltalán nem szokatlan, hogy sok közülük a spam mappában landolhat. A téma korábban több alkalommal terítékre került, de mindig cáfolták. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.