Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 31. 11:20

Elfogultsággal vádolják a republikánusok a Gmail rendszerét

Újabb esettel bővül a sor, amikor egy nagy technológiai vállalatot konzervatív vagy jobboldali felhasználókkal szembeni elfogultsággal vádolnak a republikánusok, ezúttal a Google levelezője van célkeresztben.

Feszült helyzet alakult ki a Google és a republikánus politikusok közt a közelmúltban, miután a republikánusok azzal a kritikával álltak elő, hogy szerintük a Gmail rendszere elfogultan kezeli és szigorúbban szűri a jobboldaliak adománygyűjtő és kampány célú e-mailjeit. Nemrég jelent meg ennek kapcsán a North Carolina State University tanulmánya is, ami szerint a 2020-as választások idején vizsgált 300 000 e-mail alapján a Gmail 50%-kal nagyobb valószínűséggel minősítette spamnek a republikánusoktól érkező üzeneteket, mint a demokratáktól érkezőket.

Ezután a Gmail termékbiztonságért felelős vezetője, Neil Kumaran blogbejegyzést osztott meg, amiben a levelező rendszerének működését magyarázza, de konkrétan nem reagált a fent említett vádra. Ebben azt írja, hogy a levelek tömeges küldéséhez érdemes a Postmaster Tools eszközt használni, ahol a küldők hozzáférhetnek olyan diagnosztikai adatokhoz, amelyek segítségével jobban megérthetik, hogyan juttathatják el sikeresen üzenetüket a címzettekhez. A cég említi azt is, hogy szűrési és biztonsági rendszerét úgy alakítja ki, hogy a felhasználók a legjobb élményt kapják, de továbbra is fejleszteni kívánja majd a személyre szabhatóbb spamszűrést. Emellett lehetővé teszi a leveleket tömegesen küldő felek számára, hogy hatékonyabban hitelesíthessék magukat.

gmail_rep

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ronny Jackson politikus május elején a Twitteren vádolta meg a Google-t, hogy levelező szándékosan nehezíti a republikánusok üzeneteinek eljuttatását a címzettekhez, amivel pedig beavatkozik a választások végkimenetelébe is. A Texas 13. kongresszusi körzetét képviselő Jackson képviselőnek az volt a fő problémája, hogy újraválasztási kampányának e-mailjei a rettegett spam mappában landoltak.

Jackson vádjai után a Google szóvivője úgy nyilatkozott: a politikai hovatartozás egyáltalán nem befolyásolja a levelek besorolását a Gmailben. A levelek besorolása automatikusan igazodik a felhasználók saját preferenciáihoz és aktivitásaihoz, a tömegesen kiküldött, kampányoló e-mailek esetében pedig egyáltalán nem szokatlan, hogy sok közülük a spam mappában landolhat. A téma korábban több alkalommal terítékre került, de mindig cáfolták. 

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról