Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 23. 13:09

Kínán kívül erősítene az Apple

Az iPhone-gyártó arról tájékoztatta partnereit, hogy a termelési volumen egy részét Indiába és Délkelet-Ázsiába helyezné át a jövőben, ezzel függetlenebbé válva Kínától.

Az Apple Kínán kívülre bővítené gyártási folyamatait a Wall Street Journal forrásai szerint, a cég már több lehetséges partnerrel is tárgyalt a termelés diverzifikálásának céljából. Bár a cupertinóiak számos terméke készül már Vietnámban és Indiában, a termelés és összeszerelés nagy része még mindig jellemzően Kínában történik a Foxconn és a Pegatron üzemeiben. Az elemzők szerint az Apple termékek több mint 90 százaléka, köztük iPhone, iPad és MacBook eszközök származnak Kínából, így az országtól való függőség nagy kockázatot rejt a cupertinói cég számára.

A források szerint az Apple régóta tervezi, hogy földrajzilag több lábra támaszkodjon, de a világjárvány közbeszólt. A Sanghajban bevezetett közelmúltbeli korlátozások miatt azonban ismét sürgetőbbé vált az ügy, főleg hogy Kína geopolitikailag is kockázatos régió, már csak az Egyesült Államokkal való, szankciókkal tarkított kereskedelmi viszony miatt is.

apple_gyár_

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lezárások egyik eredménye az ellátási lánc akadozása lett, a kínai utazási korlátozások miatt pedig a cupertinóiak nehezen tudtak az országba vezetőket és mérnököket küldeni az elmúlt hónapokban személyes ellenőrzésre, emellett a tavalyi áramkimaradások is egyre megbízhatatlanabbá teszik Kínát termelési szempontból.

Kevés másik ország tudja azonban felvenni a versenyt Kínával, ha olcsó és képzett munkaerőről van szó, az olyan alternatív termelési központok erős lábakra helyezése, mint Vietnám és India, fokozatos átállást igényelnek. Az Apple tervei közt szerepel, hogy az újabb termékei, köztük a kiterjesztettvalóság-headsetek gyártása már Kínán kívül történjen.

A cég olyan partnerei, mint a Foxconn és a Wistron, már elkezdtek az iPhone-ok összeszerelésére szánt üzemeket létesíteni Indiában a hazai piac számára, a későbbiekben pedig Indiában is készülnének almás telefonok, amiket aztán globális értékesítésre  exportálnának. Az iPhone 13 készülékek például már itt készülnek, de az Apple több beszállítóval tárgyal a bővítésről.

a címlapról