Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 23. 13:09

Kínán kívül erősítene az Apple

Az iPhone-gyártó arról tájékoztatta partnereit, hogy a termelési volumen egy részét Indiába és Délkelet-Ázsiába helyezné át a jövőben, ezzel függetlenebbé válva Kínától.

Az Apple Kínán kívülre bővítené gyártási folyamatait a Wall Street Journal forrásai szerint, a cég már több lehetséges partnerrel is tárgyalt a termelés diverzifikálásának céljából. Bár a cupertinóiak számos terméke készül már Vietnámban és Indiában, a termelés és összeszerelés nagy része még mindig jellemzően Kínában történik a Foxconn és a Pegatron üzemeiben. Az elemzők szerint az Apple termékek több mint 90 százaléka, köztük iPhone, iPad és MacBook eszközök származnak Kínából, így az országtól való függőség nagy kockázatot rejt a cupertinói cég számára.

A források szerint az Apple régóta tervezi, hogy földrajzilag több lábra támaszkodjon, de a világjárvány közbeszólt. A Sanghajban bevezetett közelmúltbeli korlátozások miatt azonban ismét sürgetőbbé vált az ügy, főleg hogy Kína geopolitikailag is kockázatos régió, már csak az Egyesült Államokkal való, szankciókkal tarkított kereskedelmi viszony miatt is.

apple_gyár_

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A lezárások egyik eredménye az ellátási lánc akadozása lett, a kínai utazási korlátozások miatt pedig a cupertinóiak nehezen tudtak az országba vezetőket és mérnököket küldeni az elmúlt hónapokban személyes ellenőrzésre, emellett a tavalyi áramkimaradások is egyre megbízhatatlanabbá teszik Kínát termelési szempontból.

Kevés másik ország tudja azonban felvenni a versenyt Kínával, ha olcsó és képzett munkaerőről van szó, az olyan alternatív termelési központok erős lábakra helyezése, mint Vietnám és India, fokozatos átállást igényelnek. Az Apple tervei közt szerepel, hogy az újabb termékei, köztük a kiterjesztettvalóság-headsetek gyártása már Kínán kívül történjen.

A cég olyan partnerei, mint a Foxconn és a Wistron, már elkezdtek az iPhone-ok összeszerelésére szánt üzemeket létesíteni Indiában a hazai piac számára, a későbbiekben pedig Indiában is készülnének almás telefonok, amiket aztán globális értékesítésre  exportálnának. Az iPhone 13 készülékek például már itt készülnek, de az Apple több beszállítóval tárgyal a bővítésről.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.