Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 17. 11:06

Automatikusan vonhatnak le több pénzt egyes iOS-es appok

Az Apple frissítette az App Store szabályait, külön beleegyezés nélkül hosszabbodhatnak meg egyes megemelt árú előfizetések, persze bizonyos feltételek mellett.

Az előfizetések automatikus megújítását gördülékenyebbé tevő, de akár kellemetlen meglepetéseket is okozó módosítást írt át szabályzatában az Apple. Míg korábban a felhasználóknak kötelező volt jóváhagyást adniuk terheléskor az előfizetői díj emelkedése esetén, mostantól a fejlesztők számára lehetővé válik, hogy automatikusan magasabb árakat számítsanak fel külön engedély nélkül, amennyiben megfelelnek bizonyos előírásoknak.

Az Apple előre fogja értesíteni a felhasználókat a drágulásról e-mailben és push értesítésben, de rajtuk múlik majd, hogy leiratkoznak-e a tranzakció végrehajtása előtt. A cég közlése szerint az intézkedés célja, hogy a felhasználók ne veszítsék el a hozzáférésüket az appokhoz, ha netán figyelmen kívül hagyták az előfizetés meghosszabbítására irányuló kérelmet.

appstore

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Ennek feltétele, hogy a fejlesztők egy évben csak egyszer módosíthatnak árat, illetve a növelés mértéke heti-/havidíj esetén az eredeti összeg legfeljebb 50 százaléka és nem több, mint 5 dollár lehet, éves előfizetés esetén pedig az eredeti ár szintén legfeljebb 50 százaléka lehet, ami nem lépheti túl az 50 dollárt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy korábban 10 dolláros díj után automatikusan már levonhatnak 15 dollárt, mert határon belül marad, ám ha egy korábban 20 dolláros csomag 30 dollárra emelkedik, szükség lesz az újabb megerősítésre, mivel már túllépi az 50 százalékot, sőt az öt dollárt is.

Mivel az automatikus megújítás lehetőségével csak azok a fejlesztők élhetnek, akik évente egyszer emelnek, az Apple szerint a módosítás nem ad túl sok teret a visszaéléseknek, a csalók nem tudnak észrevétlenül fokozatosan emelgetni a háttérben. Ennek ellenére persze akik szeretik meggondolni, hogy mire költenek, azoknak nem árt néha ellenőrizni a postaládájukat.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.