:

Szerző: Koi Tamás

2022. május 4. 12:58

Nagyot gyorsul a Samsung UFS 4.0-s flash háttértára

Ismét nagyot emelt a lécen a Samsung új generációs, okostelefonokba szánt flashmemóriás háttértáraival - jönnek az Universal Flash Storage 4.0-nak megfelelő chipek, melyek akár duplázhatják is elődjeik teljesítményét.

A csúcskategóriás okostelefonok rendre megkapják a legújabb kijelző- és processzortechnológiát, emellett néhány gyártó kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a készülékekbe épített flashmemóriás háttértár semmiképpen nem fogja vissza a rendszer teljesítményét. Erre szolgál a létrehozása óta az Universal Flash Storage szabvány, melynek legújabb, 4.0-s változatára elsőként a világ legnagyobb memória- és okostelefon-gyártója, a Samsung épít megoldást.

A dél-koreai multi bejelentette, hogy a harmadik negyedévben kezdi a tömeggyártását az első UFS 4.0-s memóriachipeknek, melyek a jelenlegi csúcsmodellekben (mint pl. a Galaxy S22) lévő UFS 3.1-es IC-k teljesítményének elméletileg akár a duplájára is képesek.

samsung_ufs40

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó szerint az új memóriaszabványnak megfelelő lapkák kifejezetten a nagy adatmozgással járó 5G-s, illetve AR/VR applikációkhoz passzolnak majd.

A hetedik generációs V-NAND technológiára és a hozzá passzoló kontrollerre épülő UFS 4.0-s memóriachipek a gyártó szerint elméletileg akár 4200 MB/s és 2800 MB/s szekvenciális olvasási és írási tempóra is képesek lesznek majd - előbbi tekintetében kétszeres, utóbbi mutatóban 1,6x -es sebességtöbbletet eredményezve az UFS 3.1-es háttértárakhoz képest.

Jó hír, hogy a nagyobb teljesítmény elérésével párhuzamosan a mérnököknek sikerült jelentősen lejjebb tornászni a lapka fogyasztását is. A gyártó szerint az új lapka egy milliamperre levetítve 6 MB/s szekvenciális olvasási tempóra lesz képes, ami 46%-os javulást jelent az UFS 3.1 szabványnak megfelelő Samsung háttértárakhoz képest.

A 11x13x1 milliméteres lapkákból számos változatot készít majd a Samsung, legfeljebb 1 TB kapacitással.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.