Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 22. 10:15

Kivégzi a Google a külső hívásrögzítőket

Májustól gyakorlatilag használhatatlanná válnak a harmadik fél által készített hívásrögzítő alkalmazások az androidos mobilokon. Az egyes készülékeken gyárilag található, natív hívásrögzítést viszont nem fogja érinteni a változás, így az egyes Google Pixel és a Xiaomi modellek tulajdonosai továbbra is felvehetik a beérkező hangfolyamokat.

Új fejlesztői irányelvek lépnek érvénybe a Google Play Áruházban május 11-től, amivel a keresőcég a korábbinál is szigorúbban lép fel a külsős hívásrögzítő alkalmazások ellen. Az új intézkedések értelmében a harmadik féltől származó appok nem használhatják majd az Accessibility API-t (Kisegítő lehetőségek) a hanghívásokról történő felvételrögzítéshez. A keresőcég álláspontja szerint a változással a biztonságon és az adatvédelmen szeretnének javítani.

Az előretelepített rendszeralkalmazásokat nem érinti majd a korlátozás, mivel azok kvázi bármihez hozzáférhetnek. A Pixel és a Xiaomi gyári hívásrögzítői például kivételnek számítanak, utóbbi gyártó mobiljain az alapértelmezetten telefonálásra használható Mi tárcsázónak például van ilyen beépített funkciója, a beérkező hangfolyam eléréséhez nincs szüksége a Google fentebb említett API-jára.

callrecorder_google_tiltás

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A határidő után tehát a Play Áruházban megtalálható, jelenleg még letölthető call recorder appok gyakorlatilag használhatatlanok lesznek, amennyiben nem felelnek meg az új szabályzatnak, később pedig jó eséllyel az áruházból is törlik őket. "Az Accessibility API-t nem arra tervezték, hogy távoli hívásról hangfelvételt készítsenek vele, illetve nincs mód erre lehetőséget kérni" - olvasható a cég fejlesztői programszabályzatában.

Az operációs rendszerből már az Android 10-től kezdődően eltűnt a natív hívásrögzítés lehetősége, de külsős programok még használhatók voltak a célra, amik a Kisegítő lehetőségek API által jelentett kiskaput kezdték el kihasználni. A kritikusok szerint a Google legújabb intézkedésével csak annyit fog majd elérni, hogy a felhasználók még kevésbé megbízható források felé fordulva próbálják kijátszani a rendszert.

a címlapról