:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 11. 10:42

Egyre közelebb az Apple AR-headset érkezése

Az iOS 16 forráskódjában már vannak arra utaló jelek, hogy hamarosan bemutatkozik az Apple régóta rebesgetett kevertvalóság-headsete. Emellett az is kiderült nemrég, hogy a cég mikor tartja éves fejlesztői konferenciáját, ahol már többet elárulhat az eszközről, vagy legalábbis annak szoftveréről.

Nemrég árulta el az Apple, hogy idén június 6-10. közt tartja az éves WWDC fejlesztői konferenciát, ami a tavalyihoz hasonlóan online lesz követhető. Az eseményen várhatóan a legújabb szoftverekről, többek közt az iOS 16-ról, az iPadOS 16-ról, a WatchOS 9-ről és az új macOS-ről esik majd szó, amik rendszerint ősszel válnak letölthetővé a felhasználók eszközeire. Ugyan a WWDC-n a cupertinói cég szoftverei kapják a főszerepet, de a jövőbeni hardverekkel kapcsolatos infók elcsepegtetésére is lehetőséget ad.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Bloomberg információi szerint az eddig Sydney kódnéven említett iOS 16 forráskódjában utalások találhatók az Apple AR/VR headsetére, de az eseményen még nem mutatnak belőle prototípust, csak a szoftveres részről eshet szó. Híresztelések szerint ez akár az eszköz saját operációs rendszere is lehet, amit "realityOS" néven emlegetnek a források. Ezek alapján még az iOS 17 megjelenése, azaz 2023 előtt piacra kerül a headset, az iOS 16 ciklusában - valamikor 2022 végén, vagy a jövő év első felében.

appleheadsetrenderjpg

A kütyü az eddigi híresztelések alapján 2000 dolláros (kb. nettó 700 ezer forint) árcédulát kaphat, ami jóval magasabb, mint a Meta 299 dolláros Quest VR headsete. Ming-Csi Kuo, az Apple ügyeiben jellemzően bennfentes információkkal rendelkező piaci elemző tavaly év végén még úgy sejtette, hogy a hardver 2022 utolsó negyedévében érkezik és kifejezetten erős specifikációkkal rendelkezik majd. A szakember fogalmazása szerint a processzor teljesítménye az egyes Macekben és iPad Prókban található M1 chipjével vetekedhet. A központi egység mellé egy speciális társprocesszor kerül majd, amely a különféle szenzorokból bejövő jelek feldolgozását végzi majd.

A tervek szerint az Apple önálló eszköznek tervezi a headsetet, melynek használatához így nem lesz szükség más termékre (pl. iPhone-ra, vagy Macre). Ennek megfelelően dedikált appok is érkeznek a termékhez, vélhetően saját alkalmazásbolttal együtt. A forrás szerint az Apple hosszabb távon (~10 év) a headsetekben látja az okostelefonok utódját, így a termékvonal fejlesztése magas prioritást élvez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.