Szerző: Koi Tamás

2022. április 4. 10:02

Letiltotta Románia a Nokia 5G-jét

Bíróság elé citálja a román kormányt a finn Nokia, miután a cég nem kapta meg az 5G-s hálózati elemek beszállítási engedélyét, így egyik mobilszolgáltató sem használhatja az általa gyártott komponenseket a jövőbeni építkezéseknél.

A kínai mobilhálózati eszközgyártók, így elsősorban a Huawei Technologies és a ZTE Technology egyes európai országokban viszonylag jól borítékolhatóan nemkívánatos piaci tényezőnek minősülnek, ha 5G-ről vagy kritikus infrastruktúráról van szó. Most viszont úgy tűnik, a román kormány által tavaly elfogadott, telekommunikációs hálózati beszállítók kiválasztására vonatkozó jogszabály a tradicionális európai gyártókat is kellemetlen helyzetbe hozhatják.

Az egyik legrégebbi európai piaci tényezőnek számító finn Nokia múlt héten jelentette be, hogy jogi úton megtámadja a román vezetés februári döntését, melyben az illetékes kormányszerv megtagadta a cégtől azt az engedélyt, mely a társaság 5G-s hálózati eszközeinek tömeges üzembe állításához feltétlenül szükséges lett volna. A vállalat egy a Reutershez eljuttatott szűkszavú közleményben közölte, a döntés sürgős indoklását kérte a román kormánytól, ezzel párhuzamosan megfellebbezte a kizárásról szóló határozatot.

nokia_airscale

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A tavaly tavasszal hatályba lépett rendelet szerint ugyanis a beszállítói licenceket minden gyártónak kérvényeznie kell az illetékes román hatóságoktól, mielőtt az eszközök szállítására szerződést köt a helyi piaci szereplőkkel - a pontos kritériumrendszer nem ismert, ugyanakkor korábban elsősorban kiberbiztonsági kockázatokra hivatkozva indokolta a román vezetés a törvény létrehozását. 

A Nokia kizárását követően kérdéses, hogy melyik piaci szereplő szállíthat majd a román mobilcégeknek 5G-s infrastruktúra-elemeket. A két kínai gyártó, a Huawei és a ZTE eddig nem folyamodott licenckérelemhez az országban, ahogy a Nokia legfőbb európai riválisa, a svéd Ericsson sem. 5G-s termékportfólióval e gyártókon kívül a dél-koreai Samsung hálózati divíziója rendelkezik (a cég Észak-Amerikában éppen a Nokiát ütötte ki az egyik mobilszolgáltatónál), ugyanakkor a koreaiak megoldásai az Európában többségében alkalmazott 5G NSA (non-standalone) topológia esetében kevéssé alkalmazhatóak.

A finn gyártó előző hete egyébként sem telt túl rózsásan, egy a The Times-ban megjelent riport szerint a cég ugyanis éveken keresztül eszközök és szolgáltatások ellátásával aktívan részt vett a legnagyobb orosz távközlési szolgáltató, az MTS hálózatába beépülő állami megfigyelőrendszer fejlesztésében.

A Nokia márciusban közölte, hogy az ukrán-orosz konfliktus hatására felfüggeszti oroszországi értékesítési tevékenységét.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról