Szerző: Koi Tamás

2022. április 4. 10:02

Letiltotta Románia a Nokia 5G-jét

Bíróság elé citálja a román kormányt a finn Nokia, miután a cég nem kapta meg az 5G-s hálózati elemek beszállítási engedélyét, így egyik mobilszolgáltató sem használhatja az általa gyártott komponenseket a jövőbeni építkezéseknél.

A kínai mobilhálózati eszközgyártók, így elsősorban a Huawei Technologies és a ZTE Technology egyes európai országokban viszonylag jól borítékolhatóan nemkívánatos piaci tényezőnek minősülnek, ha 5G-ről vagy kritikus infrastruktúráról van szó. Most viszont úgy tűnik, a román kormány által tavaly elfogadott, telekommunikációs hálózati beszállítók kiválasztására vonatkozó jogszabály a tradicionális európai gyártókat is kellemetlen helyzetbe hozhatják.

Az egyik legrégebbi európai piaci tényezőnek számító finn Nokia múlt héten jelentette be, hogy jogi úton megtámadja a román vezetés februári döntését, melyben az illetékes kormányszerv megtagadta a cégtől azt az engedélyt, mely a társaság 5G-s hálózati eszközeinek tömeges üzembe állításához feltétlenül szükséges lett volna. A vállalat egy a Reutershez eljuttatott szűkszavú közleményben közölte, a döntés sürgős indoklását kérte a román kormánytól, ezzel párhuzamosan megfellebbezte a kizárásról szóló határozatot.

nokia_airscale

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tavaly tavasszal hatályba lépett rendelet szerint ugyanis a beszállítói licenceket minden gyártónak kérvényeznie kell az illetékes román hatóságoktól, mielőtt az eszközök szállítására szerződést köt a helyi piaci szereplőkkel - a pontos kritériumrendszer nem ismert, ugyanakkor korábban elsősorban kiberbiztonsági kockázatokra hivatkozva indokolta a román vezetés a törvény létrehozását. 

A Nokia kizárását követően kérdéses, hogy melyik piaci szereplő szállíthat majd a román mobilcégeknek 5G-s infrastruktúra-elemeket. A két kínai gyártó, a Huawei és a ZTE eddig nem folyamodott licenckérelemhez az országban, ahogy a Nokia legfőbb európai riválisa, a svéd Ericsson sem. 5G-s termékportfólióval e gyártókon kívül a dél-koreai Samsung hálózati divíziója rendelkezik (a cég Észak-Amerikában éppen a Nokiát ütötte ki az egyik mobilszolgáltatónál), ugyanakkor a koreaiak megoldásai az Európában többségében alkalmazott 5G NSA (non-standalone) topológia esetében kevéssé alkalmazhatóak.

A finn gyártó előző hete egyébként sem telt túl rózsásan, egy a The Times-ban megjelent riport szerint a cég ugyanis éveken keresztül eszközök és szolgáltatások ellátásával aktívan részt vett a legnagyobb orosz távközlési szolgáltató, az MTS hálózatába beépülő állami megfigyelőrendszer fejlesztésében.

A Nokia márciusban közölte, hogy az ukrán-orosz konfliktus hatására felfüggeszti oroszországi értékesítési tevékenységét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról