Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 26. 13:03

Minden eddiginél több videót cenzúrázott a YouTube

Fennállása óta soha nem távolított még el annyi feltöltött videót a YouTube, mint a második negyedévben. A Google szerint a járványhelyzet miatt a gépi algoritmusok a korábbinál jóval nagyobb szerephez jutottak, az üzemeltető pedig biztos ami biztos alapon inkább a kevésbé megengedő irányba tolta el a potmétert.

Minden eddiginél több, mintegy 11,4 millió videót távolított el a YouTube az idei második negyedévben a videomegosztó platformról - többségüket a megjelenést követően gyakorlatilag azonnal. A Google szokásos negyedéves jelentése szerint 2019. április eleje és június vége között lényegesen kevesebb, nem egészen 9 millió, a felhasználói feltételeket valamilyen módon sértő videót töröltek a platformról.

Az oldalon található információk szerint a növekedés elsődleges oka, hogy az érintett időszakban a koronavírus világjárvány miatt a YouTube moderációját többségében gépi algoritmusok végezték, melyek alapvetően nagyobb hibaszázalékkal dolgoznak, mint a humán munkaerő. A YouTube ennek az algoritmusnak a paraméterezésével szabályozhatja, hogy a moderáció milyen intenzitással dolgozzon, az üzemeltetők szerint a Google felelős vállalatként inkább a szigorúbb automatikus szelekció mellett döntött.

youtube_meh

A Google anyacége, az Alphabet márciusban közölte dolgozóival, hogy a koronavírus járvány miatt az irodai munkát idén év végéig felváltja az otthoni munkavégzés, ez azonban nem ideális a hasonló moderációs feladatokat ellátó munkavállalók számára, mivel így szenzitív felhasználói adatok és nem utolsósorban videók kerülhetnek ki szabályozatlan közegbe. 

Az automatikus moderáció egyébként az esetek 42%-ában még azelőtt eltávolította a feltételeket sértő videókat, hogy egyetlen felhasználó megnézte volna őket. A jelentésből kiderül, hogy a második negyedévben a videók harmadát a kiskorúak személyiségfejlődésére káros tartalom miatt távolította el a rendszer, míg a tartalmak 28,3 százaléka spamnek vagy szándékosan félrevezető képi információnak minősült, valamivel több mint tíz százalékuk pedig erőszakos cselekményt ábrázolt.

A legtöbb, valamivel több mint kétmillió eltávolított videót az Egyesült Államokban töltötték fel, ezt követte India és Brazília a sorban 1,4 millió és 980 ezer videóval.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról