Szerző: Koi Tamás

2021. november 17. 09:41

Bírsággal fenyegeti az Apple-t és a Google-t Korea

Nem fogja ölbe tett kézzel nézni a dél-koreai hírközlésszabályozó szerv, ha a Google és az Apple esetleg nem tesz majd eleget az augusztusban elfogadott, és jövő tavasszal hatályba lépő, alkalmazás-piacterek működését szabályozó törvényben foglaltaknak.

A dél-koreai hírközlési hatóság, a Korean Communications Commission (KCC) szerdai nyilatkozatában közölte, kemény fellépésre, illetve bírságokra számíthatnak azok az az alkalmazás-piactér üzemeltető cégek, melyek nem a helyi törvényi szabályozásoknak megfelelően működtetik virtuális áruházaikat - írja a Reuters. A KCC jelentős összegű pénzbírságot is kilátásba helyezett, mellyel elsősorban a piac két domináns szereplőjét, az Apple-t és a Google-t kívánja kordában tartani.

A hatóság közleménye szerint amennyiben az érintett piactér-üzemeltetők továbbra is kvázi "bezárják" a felhasználókat és a fejlesztőket saját tranzakciókezelési rendszereikbe, az alkalmazásokból és előfizetésekből származó éves forgalmuk 2%-át elérő büntetésre számíthatnak majd. Az éves forgalom 1%-át elérő büntetésekre pedig akkor lehet számítani, ha az üzemeltető túl sokáig vár a beküldött applikáció jóváhagyásával, netán kellően nyomós indok nélkül eltávolítja azt a piactérről.

appstore_googleplay

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A helyi sajtóban csak anti-Google törvényként emlegetett, augusztus végén elfogadott jogszabály az első komolyabb tesztje lehet annak, hogy a piacterek számtalan fejlesztő által kifogásolt működését hosszabb távon meg lehet-e változtatni, és mindez milyen hatást gyakorolhat az üzemeltetők, a tartalomtulajdonosok, a fejlesztők illetve a végfelhasználók szimbiózisára.

A törvényi szabályozás kapcsán a Google korábban azzal érvelt, hogy a Play Store nem egy egyszerű tranzakciófeldolgozó felület, a jutalék pedig hozzájárul ahhoz, hogy az Android milliárdokat elérő, ingyenes globális platformként működjön. 

Az Apple ugyanakkor a már korábban számtalanszor hangoztatott érvrendszert visszhangozta, így a cég állítása szerint a törvény hatására a digitális javakért fizető ügyfelekre új veszélyek leselkednek majd, melyek anyagi és adatvédelmi szinten egyaránt komoly károkat okozhatnak, ezzel pedig alapvetően alááshatják az összes hasonló tranzakció iránti bizalmat, függetlenül attól, hogy az milyen csatornán keresztül zajlik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról