:

Szerző: Koi Tamás

2021. november 17. 09:41

Bírsággal fenyegeti az Apple-t és a Google-t Korea

Nem fogja ölbe tett kézzel nézni a dél-koreai hírközlésszabályozó szerv, ha a Google és az Apple esetleg nem tesz majd eleget az augusztusban elfogadott, és jövő tavasszal hatályba lépő, alkalmazás-piacterek működését szabályozó törvényben foglaltaknak.

A dél-koreai hírközlési hatóság, a Korean Communications Commission (KCC) szerdai nyilatkozatában közölte, kemény fellépésre, illetve bírságokra számíthatnak azok az az alkalmazás-piactér üzemeltető cégek, melyek nem a helyi törvényi szabályozásoknak megfelelően működtetik virtuális áruházaikat - írja a Reuters. A KCC jelentős összegű pénzbírságot is kilátásba helyezett, mellyel elsősorban a piac két domináns szereplőjét, az Apple-t és a Google-t kívánja kordában tartani.

A hatóság közleménye szerint amennyiben az érintett piactér-üzemeltetők továbbra is kvázi "bezárják" a felhasználókat és a fejlesztőket saját tranzakciókezelési rendszereikbe, az alkalmazásokból és előfizetésekből származó éves forgalmuk 2%-át elérő büntetésre számíthatnak majd. Az éves forgalom 1%-át elérő büntetésekre pedig akkor lehet számítani, ha az üzemeltető túl sokáig vár a beküldött applikáció jóváhagyásával, netán kellően nyomós indok nélkül eltávolítja azt a piactérről.

appstore_googleplay

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A helyi sajtóban csak anti-Google törvényként emlegetett, augusztus végén elfogadott jogszabály az első komolyabb tesztje lehet annak, hogy a piacterek számtalan fejlesztő által kifogásolt működését hosszabb távon meg lehet-e változtatni, és mindez milyen hatást gyakorolhat az üzemeltetők, a tartalomtulajdonosok, a fejlesztők illetve a végfelhasználók szimbiózisára.

A törvényi szabályozás kapcsán a Google korábban azzal érvelt, hogy a Play Store nem egy egyszerű tranzakciófeldolgozó felület, a jutalék pedig hozzájárul ahhoz, hogy az Android milliárdokat elérő, ingyenes globális platformként működjön. 

Az Apple ugyanakkor a már korábban számtalanszor hangoztatott érvrendszert visszhangozta, így a cég állítása szerint a törvény hatására a digitális javakért fizető ügyfelekre új veszélyek leselkednek majd, melyek anyagi és adatvédelmi szinten egyaránt komoly károkat okozhatnak, ezzel pedig alapvetően alááshatják az összes hasonló tranzakció iránti bizalmat, függetlenül attól, hogy az milyen csatornán keresztül zajlik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.