Szerző: Koi Tamás

2022. március 21. 09:38

Az okoseszközöket és az 5G FWA-t is vizsgálja idén a GVH

Idén is igyekszik a folyamatban lévő trendeknek megfelelő piacfelmérésekre, saját hatáskörben indított vizsgálatok lefolytatására a Gazdasági Versenyhivatal, mely 2022-ben egy fontos, a jövő vezeték nélküli kommunikációját meghatározó területre is fókuszálhat.

Több terület mellett kiemelten fókuszál idén a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az okoseszközök piacára (beleértve az ilyen eszközök adatkezelését), az online játékokon belüli reklámokkal és promóciókra, illetve az 5G-s mobilhálózatok kiépítésére, valamint arra, hogy ezek a hálózatok miként helyettesíthetik a vezetékes infrastruktúrát - nyilatkozta múlt héten a Növekedés.hu-nak Rigó Csaba, a szervezet elnöke.

A fentiek közül a telekommunikációs hálózatok transzformációjával, illetve a jövőbeni 5G-s fejlesztésekkel kapcsolatos vizsgálatok kimenetele megadhatja az alapot arra, hogy a mobilszolgáltatók a hatósági álláspont(ok) ismeretében bátrabb fejlesztésekbe kezdjenek, netán jobban alapozzanak a közös infrastruktúra-használatra - azaz arra a területre, mely kapcsán a magyar versenyjogban hosszú évek óta nincs kialakult, szilárd álláspont.

5gfwa

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A vezetékes hálózatok vezeték nélküli technológiákkal való kiváltása régóta napirenden van a telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltatóknál, az 5G-s mobiltechnológia ugyanakkor minden eddiginél jobban használható megoldást nyújt arra a problémára, hogy hogyan lehet nagy sávszélességű, alacsony válaszidejű internetkapcsolatot létesíteni olyan végpontokon, ahol optikai, vagy más, gyors vezeték nélküli kapcsolat nem érhető el, illetve hogyan lehet (költség)hatékonyan kiváltani a kábelezést a last mile szakaszokon.

Az angol nevükön fixed wireless access, azaz FWA termékek a magyar piacon is jelen vannak, jellemzően azoknál a szolgáltatóknál, melyek nem rendelkeznek saját vezetékes infrastruktúrával. Nem véletlen, hogy a szegmens egyik zászlóvivője itthon a Yettel Magyarország, mely tavaly ősszel indította útjára korlátlan OtthonNet díjcsomagját - egyelőre 4G-s alapokon. A szolgáltatás a cég weboldala szerint több mint egymillió háztartás számára érhető el, ugyanakkor a Yettel deklaráltan differenciálja a díjakat a végpontok földrajzi elhelyezkedése alapján. A cég tavaly 5G-s FWA tesztet is indított, melyhez önkéntes jelentkezés alapján választotta ki a résztvevőket.

A lakossági és kkv-s FWA elérések számának bővülése kapcsán lényeges kérdés, hogy a szolgáltatók milyen infrastruktúrára támaszkodhatnak, tekintve, hogy a nagy sávszélességű elérésekhez legalább a jelentős kapacitásokkal rendelkező C-sávban további fejlesztéseket kell eszközölni.

Ezzel, illetve az 5G-s fejlesztésekkel kapcsolatos egyik kulcsmozzanat az lehet, hogy a magyar versenyjog hogyan ítéli meg a szolgáltatók közös infrastruktúra-használatát - ebben a kérdésben gyakorlatilag 2015 óta nincs egyértelmű, kialakult álláspontja a GVH-nak, ekkor kezdte el ugyanis vizsgálni a szervezet a Magyar Telekom és a Yettel (akkor Telenor) Magyarország LTE800-as erőforrásokra vonatkozó kölcsönös haszonbérleti megállapodását. Ez a vizsgálat azóta is folyamatban van.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.