Szerző: Koi Tamás

2022. február 9. 11:21

Horogra akadt minden idők két legnagyobb kriptopénz-csalója

Minden idők eddigi legnagyobb kriptopénz-csalási, illetve lopási ügyét göngyölítették fel az amerikai hatóságok, adta hírül a hét elején az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma.

Egy 2016-os hackertámadással összefüggésben mai értéken abszolút rekord összegűnek számító kriptopénz-csalást tártak fel az amerikai nyomozóhatóságok az elmúlt hónapokban. Az ügy két vádlottja, egy New York-i házaspár az ügyészség szerint mintegy 4,5 milliárd dollárnak megfelelő Bitcoin illegális birtoklásáért és tisztára mosásáért lehet felelős.

A 34 éves férjet, Ilya Lichtensteint és 31 éves feleséget, Heather Morgant kedden reggel tartóztatták le a rendőrök Manhattenben, éveken át tartó nyomozást követően. Az ügy kulcsmozzanata egy a kriptopénz tisztára mosásához használt dark web hálózat, az AlphaBay 2017-es lekapcsolása volt, ahol Lichtenstein számlájával összefüggésben több gyanús tranzakciót is találtak.

crypto-heather-morgan-23
heather morgan rapperként is ismert volt

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ügyészség szerint Lichtenstein és Morgan összesen 119754 Bitcon illegális birtoklásával és tisztára mosásával vádolható, mely egy 2016-os Bitfinex-betörés során elvégzett mintegy 2000 tranzakció után került a férj számlájára. Az esemény időpontjában a lopott kriptovaluta értéke még csak 71 millió dollár volt, az árfolyamváltozások révén ugyanakkor ma már 4,5 milliárd dollárra taksálható a teljes mennyiség átváltási értéke.

A házaspár a birtokukba kerülő kriptopénz a legkülönbözőbb módszerekkel mosta tisztára, így az összeg jelentős részét aranyra vagy különböző utalványokra váltották. A hatóságok a rajtaütés során 3,6 milliárd dollár értékben foglaltak le Bitcoint, mely az amerikai igazságszolgáltatás eddigi történelmének legnagyobb fogásának számít.

A két elkövetőt a Manhattani Szövetségi Bíróság a tárgyalás kezdetéig házi őrizetbe helyezte, illetve eltiltotta őket mindennemű kriptopénz-tranzakciótól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról