Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 11. 11:09

Itt a történelem eddigi legnagyobb kriptopénz-lopása

A történelem eddigi alighanem legnagyobb kriptopénz-lopását jelentette be tegnap az egyik decentralizált elven működő, több platformot összekötő szolgáltató, a Poly Network.

A világ eddigi legnagyobb kriptopénz-lopási akciójában több mint 600 millió dollár értékű tokennek és kriptovalutának kelt lába, miután ismeretlen tettesek betörtek az egyik legnagyobb, decentralizált pénzügyi összekötő-platformhoz (decentralised finance platform, azaz DeFi), a Poly Networkshöz.

A Poly egyike azon szolgáltatóknak, mely lehetővé teszi, hogy a kriptobányászok a tokeneket a különböző platformok közt átmozgassák (kvázi átváltsák), pénzügyi szolgáltató (jellemzően bank) közbeiktatása nélkül - a hackerek a cég közleménye szerint egy a rendszerben található biztonsági rést kihasználva mozgattak át saját számláikra 267 és 252 millió dollár értékben Ether és Binance kriptopénzt, továbbá mintegy 85 millió dollár értékű USDC tokent.

cryptocurrency

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Biztonsági szakértők szerint a Polyt ért támadást egy hosszú ideje tartó, alapos előkészítő folyamat előzhette meg, miközben a DeFi-szolgáltatók elleni támadások egyre gyakoribbak, ezáltal egyre több kárt is okoznak.

A mostani támadás összetettségét és méretét jól jelzi, hogy az idei statisztikák szerint januártól júliusig a teljes DeFi-szektor hasonló bűncselekményekhez köthető vesztesége összesen 474 millió dollárt tett ki, így csak ez az egy eset súlyosabb következményekkel járt, mint a teljes szektort ért idei támadások összességében.

A kriptovaluta-piaccal összefüggésbe hozható bűnesetek miatt bekövetkezett kár összege ezzel együtt is évről-évre csökken, így míg 2019-ben még 4,5 milliárd dollár, addig 2020-ban már "csupán" 1,9 milliárd dollár veszteség keletkezett a szegmenshez köthetően.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról