Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 13. 10:27

Visszaadták a hackerek a 600 millió dollárt érő ellopott kriptopénzt

Poénnak nevezte akcióját az a hacker, illetve hackercsoport, mely a hét elején több mint 600 millió dollár értékű kriptopénz-tokent lopott el a Poly Network nevű DeFi-n keresztül. Az ellopott kriptopénzt az elkövető csütörtökre gyakorlatilag teljes egészében visszaszolgáltatta.

Szokatlan fordulattal érhet véget minden idők eddigi legnagyobb kriptopénz-lopási ügye. A Poly Networköt megtámadó hackerek csütörtökön csaknem az összes ellopott kriptovalutát - mintegy 600 millió dollár értékben - visszautalták a több blockchain-platformot összekötő szolgáltató számára.

Az ellopott kriptopénz visszaszolgáltatása meglehetősen transzparens folyamat részeként zajlott, ahol a hacker - akire a Poly is white hat hackerként hivatkozik - és a Poly közti párbeszéd és tranzakciók részletesen nyomon követhetők..

cryptocurrency

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Így a magát egy ponton Batmanhez hasonlító feltételezett elkövető többek közt leírja, hogy a Poly 500 ezer dolláros váltságdíjat és "amnesztiát" ígért neki, ám ezt végül nem fogadta el.

A hacker emellett kijelentette, jó poénnak tűnt feltörni a Poly hálózatát, illetve ezzel akarta felhívni a figyelmet a rendszerben található sebezhetőségre, még mielőtt rosszindulatú elkövetők használják azt ki. Hozzátette továbbá, a kezdetektől az volt a terv, hogy az ellopott tokeneket visszaszolgáltatja.

Egyes, blockchain-rendszerek működésében járatos biztonsági szakemberek ugyanakkor szkeptikusan fogadták ezt a magyarázatot, kiemelve, hogy nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy etikus hackerek ekkora összeget lopjanak el, sokkal valószínűbb, hogy a támadók belátták, a hatalmas összeg "tisztára mosása" komoly nehézségekkel jár, így inkább úgy döntöttek, visszaszolgáltatják az ellopott tokeneket.

a címlapról