Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 13. 10:27

Visszaadták a hackerek a 600 millió dollárt érő ellopott kriptopénzt

Poénnak nevezte akcióját az a hacker, illetve hackercsoport, mely a hét elején több mint 600 millió dollár értékű kriptopénz-tokent lopott el a Poly Network nevű DeFi-n keresztül. Az ellopott kriptopénzt az elkövető csütörtökre gyakorlatilag teljes egészében visszaszolgáltatta.

Szokatlan fordulattal érhet véget minden idők eddigi legnagyobb kriptopénz-lopási ügye. A Poly Networköt megtámadó hackerek csütörtökön csaknem az összes ellopott kriptovalutát - mintegy 600 millió dollár értékben - visszautalták a több blockchain-platformot összekötő szolgáltató számára.

Az ellopott kriptopénz visszaszolgáltatása meglehetősen transzparens folyamat részeként zajlott, ahol a hacker - akire a Poly is white hat hackerként hivatkozik - és a Poly közti párbeszéd és tranzakciók részletesen nyomon követhetők..

cryptocurrency

Így a magát egy ponton Batmanhez hasonlító feltételezett elkövető többek közt leírja, hogy a Poly 500 ezer dolláros váltságdíjat és "amnesztiát" ígért neki, ám ezt végül nem fogadta el.

A hacker emellett kijelentette, jó poénnak tűnt feltörni a Poly hálózatát, illetve ezzel akarta felhívni a figyelmet a rendszerben található sebezhetőségre, még mielőtt rosszindulatú elkövetők használják azt ki. Hozzátette továbbá, a kezdetektől az volt a terv, hogy az ellopott tokeneket visszaszolgáltatja.

Egyes, blockchain-rendszerek működésében járatos biztonsági szakemberek ugyanakkor szkeptikusan fogadták ezt a magyarázatot, kiemelve, hogy nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy etikus hackerek ekkora összeget lopjanak el, sokkal valószínűbb, hogy a támadók belátták, a hatalmas összeg "tisztára mosása" komoly nehézségekkel jár, így inkább úgy döntöttek, visszaszolgáltatják az ellopott tokeneket.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról