:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 30. 09:53

Az újabb kínai lezárásokat nyögi a memóriaipar

Ha az év eddigi viszontagságaiból nem lenne elég, újabb nehézségek várnak a Kínában termelő memóriagyártókra, miután az ország egyik legnagyobb városát a koronavírus újabb variánsának megjelenése miatt gyakorlatilag hermetikusan lezárták.

Hszian városának lezárása további, komoly problémákat okozhat a DRAM és NAND-chipek globális ellátási láncában, figyelmeztetett a hét elején egyszerre a világ két legnagyobb memóriagyártója, a Samsung és a Micron, melyek egyaránt rendelkeznek termelőüzemmel a város közvetlen körzetében.

A koronavírus-esetszámok hirtelen növekedése miatt a helyi törvényeknek megfelelően a csaknem 13 milliós nagyvárost december 23-án gyakorlatilag hermetikusan lezárták, így a gyárakban dolgozó személyzet egy része nem tudott, illetve nem tud azóta sem eljutni a munkahelyére - számol be a Micron egy a kialakult helyzetet ismertető blogposztban

hszian_covid
decemberi utcakép hszianban (fotó: bloomberg)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hasonlóan kedvezőtlenül érintik a lezárások a Samsungot, mely a legkülönfélébb célra használt NAND-chipeket gyárt Hszianban. A dél-koreai multi számára ugyanakkor elemzők szerint valamivel kisebb terhet jelentenek a korlátozások, a helyi gyáregység ugyanis túlnyomó részt a kínai piacra termel, elsősorban a kínai adatközpontok igényeit kiszolgálva.

Ezzel együtt is óriási termelési volumen lehet érintett, legalábbis a TrendForce elemzőcég becslései szerint a Samsung teljes NAND-gyártósorainak csaknem 43%-a Hszianban található, a globális termelési kapacitás 15,3%-áért felelősek a kínai városban található üzem gyártósorai.

A gyártók a gyártókapacitás átütemezésével és további, lehetséges gyártópartnerek bevonásával, valamint a raktárkészletek felhalmozásával igyekeznek úrrá lenni a helyzeten, a korábbi félvezetőipari ellátási problémák miatt ugyanakkor folyamatos problémát jelent a raktárkészletek feltöltése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.