:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 9. 09:48

Folytatja a balkáni terjeszkedést a 4iG

Montenegro után Albániában folytatja nemzetközi terjeszkedését a 4iG Nyrt. A cég megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Tovább folytatja rendkívül ütemes felvásárlási stratégiáját a Balkánon a 4iG, a cég ezúttal Montenegro után Albániában veti meg a lábát, ahol a helyi távközlési piac legnagyobb szereplője, az ALBtelecom kerülhet az irányítása alá. Az ügyletben egy török holding is részt vesz majd, mely cserébe kisebbségi részesedést szerezhet a magyar részvénytársaságban. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A végleges megállapodás értelmében az ALBtelecom 80,27 százaléka kerülhet a 4iG-hoz, a cég tulajdonostársa pedig az albán állam marad, amely kisebbségi tulajdonosi jogait továbbra is az Albán Gazdasági Minisztériumon (13,78%) és az Albán Postán (2,47%) keresztül gyakorolja a társaságban. Az ALBtelecom részvénycsomagja több lépésből álló tranzakcióval kerül a 4iG tulajdonába, melynek eredményeként intézményi befektetőként Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding 3 százalék körüli tulajdont szerezhet a hazai infokommunikációs nagyvállalatban.

albtelecom_hq

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az 1912-ben alapított és 743 alkalmazottal rendelkező ALBtelecom a telekommunikáció minden területén jelen van infrastruktúrájával és szolgáltatásaival Albániában. A társaság 168 ezer vezetékes hang-, 129 ezer internet-, illetve 71 ezer tévé-előfizetőjével a legjelentősebb albániai vezetékes távközlési szolgáltató, 420 ezer mobilelőfizetőjével pedig a harmadik legjelentősebb mobiloperátor. A vállalat az elmúlt évben 57,9 millió euró bevételt termelt, EBITDA-ja pedig 17,4 millió euró volt.

Albánia legnagyobb, 4.500 kilométer hosszúságú optikai gerinchálózata mellett az ALBtelecom rendelkezik a legszélesebb földrajzi lefedettségű optikai (GPON) hozzáférési hálózattal is. Vezetékes infrastruktúráján felül az ALBtelecom 450 saját mobilállomással is rendelkezik, melyek jelentős részének hálózati kapcsolatát a saját optikai hálózatával biztosítja. A vállalat 2015-ben indította LTE (4G) alapú szolgáltatásait, illetve 2019-ben újította meg 2G/3G frekvenciáit, amelyek jellemzően hegyvidéki területek ellátásához, illetve mobilkapcsolati kiszolgálásához szükségesek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 09:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.