Szerző: Koi Tamás

2021. december 8. 12:21

A szabad internet fontos bástyáját zárná le Moszkva

Tovább próbálja nehezíteni a szabad internet nyújtotta, a regnáló hatalomra veszélyt jelentő internetes tartalmak elérhetőségét Oroszország.

Újabb lépést tett Oroszország annak érdekében, hogy kontrollálja az interneten elérhető kritikus véleményeket, információkat, melyek a regnáló hatalomra veszélyt jelenthetnek. A helyi hírközlésszabályozó szerv, a Roskomnadzor szerdán határozatot adott ki a Tor projekt weboldalának blokkolásáról, ahonnan egyebek mellett letölthető az anomim böngészésre szolgáló, emellett számos, adatvédelmi bástyát tartalmazó Tor böngésző.

A hatóság közleménye szerint a Tor weboldalának letiltását bírósági végzés alapján kellett elrendelni, mivel az oldal olyan eszközhöz enged hozzáférést, mellyel az orosz törvények által tiltott tartalmakhoz lehet illegálisan hozzáférni. 

tor_russia

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A weboldal mellett a Tor infrastruktúra bizonyos kulcselemeit is levágták az orosz internetről, az IP-címek elrejtésére épülő, anonimitást biztosító szolgáltatás használata ezzel komoly akadályokba ütközik az országban. 

Oroszország évek óta próbálja különböző módszerekkel korlátozni az internetes vélemény- és szólásszabadságot, mely idén nyáron, a meghurcolt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ügye kapcsán komoly felháborodást váltott ki külföldön is. 

A Roskomnadzor Navalnij-üggyel kapcsolatos akciói szeptemberre gyakorlatilag az egész orosz internetet térdre kényszerítették, miután a VPN-szolgáltatók mellett több külföldi DNS-szolgáltatót is blokkoltak az országban. A nagy internetes multiknak azóta fokozatosan egyre nehezebbé vált a napi szintű működése Oroszországban, miután a helyi cenzúra mind több tartalom törlését rendeli el a különféle platformokon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.