:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 3. 10:53

Elérhető az ingyenes állami adattörlő

December elsejétől elérhetővé vált az "állami" adattörlő alkalmazás, mely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság koordinálásával, uniós jogharmonizáció keretén belül ingyenesen biztosítja a fogyasztók számára, hogy tartós adathordozót tartalmazó eszközeiket úgy adhassák tovább, hogy arról minden személyes adatot eltávolítottak előtte.

December elsejétől ingyenesen eszközt biztosít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a fogyasztók részére az általuk vásárolt tartós adathordozókon, vagy ilyen egységet tartalmazó eszközökön tárolt adatok törléséhez. Az uniós jogharmonizáció útján bevezetett rendszer részleteit egy tavaly év végi kormányrendelet szabályozza, mely többek közt részletesen leírja, hogy milyen kötelezettséggel jár a kereskedők részére a rendszer működtetése.

A rendelet értelmében a kereskedőknek 2021. december 1-jétől egy ún. "adattörlő címkét" kell biztosítaniuk minden, a jogszabályban meghatározott termék fogyasztó részére történő átadása során. Az eszközök mellé az alábbi feltételek teljesülése esetén vehető igénybe az adattörlő alkalmazás:

  • Android vagy IOS operációs rendszerű készülék vagy
  • önálló egységként vagy más informatikai hardver eszköz (pl. személyi számítógép, notebook, szerver stb.) részeként üzemeltetett, a felhasználó által rendeltetésszerűen szervizelhető, eltávolítható, mágneses vagy statikus elektromos (FLASH) tárolási elvű tartós adattároló, például
    • merevlemez (hard disk drive, HDD), szilárdtest meghajtó (solid-state drive, SSD),
    • pendrive (USB vagy egyéb csatolóval rendelkező flash memória),

A törölni kívánt eszköz csatlakoztatható kell, hogy legyen a törlést végző számítógéphez az alábbi módok egyikén:

  • USB,
  • SATA és különféle változatai,
  • SAS,

A törölni kívánt eszköz nem alkalmazhat az adatok elérését korlátozó hardveres titkosítást vagy hozzáférés-szabályozást.

cece
működés közben a cece drive eraser

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A címkén található adattörlő kódot a hatóság által üzemeltetett www.veglegestorles.hu weboldalon lehet beváltani, ahol a kódot, az eszköztípust és a felhasználó e-mail címét megadva elérhetővé válik a német Certus Software CECE (Certus Erasure Consumer Edition) nevű szoftvere.

A rendszerhez készült kezelési útmutató alapján az adattörlő alkalmazás számítógépek, külső meghajtók és iPhone okostelefonok törléséhez készült változatát egy pendrive-ról kell elindítani a bootfolyamat során, míg androidos eszközöknél külső forrásból kell telepíteni (a CECE a Play Store-ból nem tölthető le). A sikeres adattörlésről a rendszer tanúsítványt állít ki.

Az ingyenes adattörlő rendszer bevezetése ezzel együtt komoly adminisztrációs terhet ró a kereskedőkre, mivel az adattörlő címkék szigorú számadású nyomtatványnak számítanak, azok felhasználásáról ennélfogva pontos nyilvántartást kell vezetni, illetve havi és féléves adatszolgáltatási kötelezettsége van a járási hivatalok felé a kiadott, illetve átvett, de fel nem használt címkékről.

A rendszer indulása sem volt teljesen zökkenőmentes, a HWSW gyors körkérdése alapján egyes kereskedők az utolsó pillanatban kapták meg a program pontos részleteit, de van több olyan, nagy forgalmú kereskedő, aki a forgalmához mérten lényegesen kevesebb átadható adattörlő kódot kapott az illetékes kormányhivataltól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 03:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.