Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 4. 12:34

Ismét nagyot nőtt az AMD bevétele

Egy év alatt 54 százalékkal nőtt tovább az AMD bevétele, amely így házon belül újabb rekordokat állított fel. A vállalat vezetése rendkívül elégedett, a következő negyedévben pedig még jobb teljesítményre számít.

A chiptervező 4,3 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el a harmadik negyedévben, amely 54 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 2,8 milliárdot. A vállalat ezzel immár a hetedik egymást követő negyedévben tudta tovább gyarapítani forgalmát. A nyereség ennél is nagyobb mértékben, 137 százalékkal nőtt, 923 millió dollárt hagyva az AMD kasszájában. A kiváló eredmények mögött továbbra is versenyképes termékek, vagyis az ötödik generációs Ryzen, a harmadik generációs Epyc, illetve második generációs a Navi-alapú Radeonok állnak, amelyekre hónapok óta, folyamatosan magas a kereslet.

A Ryzen és a Radeon is remekül fogy

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A kliensprocesszorokkal és különféle GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens forgalma nagy mértékben, közel 44 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt, mintegy 2,4 milliárd dollárra duzzasztva a bevételt. Az eredmények közlésénél az AMD kiemelte, hogy a kliensprocesszoros eladások a teljes negyedév során magasan mozogtak, amelynek hála az átlagos eladási ár mind az előző negyedévhez, mind pedig tavalyhoz képest nőttek.

amd_rev

Ennek pontos mértékét most sem közölte a cég, annyit azonban borítékolható, hogy az elmúlt hónapokban a drágább termékek iránt tolódott el a kereslet. A szóban forgó negyedévben egyébként két középkategóriás termék, a Radeon RX 6600 XT és a Ryzen 5000G került piacra, amelyek egyaránt remekül fogynak.

Egyre kelendőbb az Epyc

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió teljesítménye túlszárnyalta a kliensekét, nem is kevéssel. Az 1,9 milliárd dolláros forgalom 69 százalékkal múlta felül a tavalyi 1,13 milliót, amely szinte önmagáért beszélt. Bár az AMD nem kommunikálja, hogy az összegből mennyi köszönhető a szerveres, illetve mennyi a játékkonzolos chipeknek, a negyedévben vélhetően mindkettőre nagy volt az igény. A szezonális hatás miatt a konzolos termékekre számottevően nőtt az igény, amelyekből az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz viszonyítva is többet adott el az AMD.

A tervezőcég elmondása szerint mindeközben a legújabb, Milan kódnevű Epyc processzorok már a szerveres termékmix többségét teszik ki. Ezt annak fényében érdemes kiemelni, hogy a termékek bemutatása óta mindössze fél éve telt el, a kiszolgálók piaca pedig jellemzően lassan áll át az újabb generációkra. Ezt mutatja, hogy a pár héttel később bemutatott "Ice Lake" Xeonok még csak 30 százalék környékén járnak az Intel termékmixében.

Az AMD újabb növekedésre számít a következő, harmadik negyedévben. A vállalat 4,5 (+-0,1) milliárd dolláros bevételre számít az immár aktuális negyedévben, amely 41 százalékos növekedést jelentene 2020 hasonló időszakához képest.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.