Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 4. 12:34

Ismét nagyot nőtt az AMD bevétele

Egy év alatt 54 százalékkal nőtt tovább az AMD bevétele, amely így házon belül újabb rekordokat állított fel. A vállalat vezetése rendkívül elégedett, a következő negyedévben pedig még jobb teljesítményre számít.

A chiptervező 4,3 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el a harmadik negyedévben, amely 54 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 2,8 milliárdot. A vállalat ezzel immár a hetedik egymást követő negyedévben tudta tovább gyarapítani forgalmát. A nyereség ennél is nagyobb mértékben, 137 százalékkal nőtt, 923 millió dollárt hagyva az AMD kasszájában. A kiváló eredmények mögött továbbra is versenyképes termékek, vagyis az ötödik generációs Ryzen, a harmadik generációs Epyc, illetve második generációs a Navi-alapú Radeonok állnak, amelyekre hónapok óta, folyamatosan magas a kereslet.

A Ryzen és a Radeon is remekül fogy

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kliensprocesszorokkal és különféle GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens forgalma nagy mértékben, közel 44 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt, mintegy 2,4 milliárd dollárra duzzasztva a bevételt. Az eredmények közlésénél az AMD kiemelte, hogy a kliensprocesszoros eladások a teljes negyedév során magasan mozogtak, amelynek hála az átlagos eladási ár mind az előző negyedévhez, mind pedig tavalyhoz képest nőttek.

amd_rev

Ennek pontos mértékét most sem közölte a cég, annyit azonban borítékolható, hogy az elmúlt hónapokban a drágább termékek iránt tolódott el a kereslet. A szóban forgó negyedévben egyébként két középkategóriás termék, a Radeon RX 6600 XT és a Ryzen 5000G került piacra, amelyek egyaránt remekül fogynak.

Egyre kelendőbb az Epyc

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió teljesítménye túlszárnyalta a kliensekét, nem is kevéssel. Az 1,9 milliárd dolláros forgalom 69 százalékkal múlta felül a tavalyi 1,13 milliót, amely szinte önmagáért beszélt. Bár az AMD nem kommunikálja, hogy az összegből mennyi köszönhető a szerveres, illetve mennyi a játékkonzolos chipeknek, a negyedévben vélhetően mindkettőre nagy volt az igény. A szezonális hatás miatt a konzolos termékekre számottevően nőtt az igény, amelyekből az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz viszonyítva is többet adott el az AMD.

A tervezőcég elmondása szerint mindeközben a legújabb, Milan kódnevű Epyc processzorok már a szerveres termékmix többségét teszik ki. Ezt annak fényében érdemes kiemelni, hogy a termékek bemutatása óta mindössze fél éve telt el, a kiszolgálók piaca pedig jellemzően lassan áll át az újabb generációkra. Ezt mutatja, hogy a pár héttel később bemutatott "Ice Lake" Xeonok még csak 30 százalék környékén járnak az Intel termékmixében.

Az AMD újabb növekedésre számít a következő, harmadik negyedévben. A vállalat 4,5 (+-0,1) milliárd dolláros bevételre számít az immár aktuális negyedévben, amely 41 százalékos növekedést jelentene 2020 hasonló időszakához képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról