:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 8. 11:53

Megtalálták a macOS Monterey kapitális hibáját

Orvosolta az x86-os Macekre veszélyt jelentő macOS-hibát az Apple. Az újonnan frissítőket ezzel már nem fenyegeti a probléma, a használhatatlanná vált gépeket pedig ingyen megjavítja a cég.

A szűkszavú közlemény szerint a hiba az x86-os gépekben található T2 chip firmware-ében bújt meg, amely így többek között a rendszer indítására, illetve a beléptetésre is közvetlen hatással volt. Az Apple állítja, a probléma csak "egy nagyon kisszámú" felhasználói tábort érintett, habár ez vélhetően nem vigasztalja a Monterey telepítése után számítógép nélkül maradt Mac tulajdonosokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A házon belül fejlesztett "T" chipeket még 2017-ben mutatt be az Apple. A kvázi koprocesszorként funkcionáló chipet az x86-os Intel processzorok mellé társította a cég, hogy az a közelmúltban nyugdíjazott érintősávot, illetve az abba integrált ujjlenyomat-olvasót vezérelje. Az ARM magokat is tartalmazó chipbe egy úgynevezett Secure Enclave került, amely zárt terület ahhoz kellett, hogy a rendszer az ujjlenyomat matematikai leképezését biztonságosan el tudja raktározni egy olyan titkosító kulcs segítségével, amely csak a chipnek érhető el.

apple_t2

Az saját fejlesztésű, "M" szériás processzorokkal az önálló "T" chipek okafogyottá váltak, hisz a felsorolt feladatok ellátáshoz szükséges áramköröket az Apple integrálta a rendszerchipbe. Ez magyarázza, hogy az újabb Maceket miért nem érintette a több esetben rendkívül kellemetlen kimenetelű probléma.

Utóbbit tetézte, hogy amíg az Apple nem ismerte el a hibát, a hivatalos szerviz pénzt kért a javításért, amely összeg az 500 dollárt is elérte. A vállalat ezek után megtéríti a már kifizetett szervizköltséget.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.