Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 8. 11:53

Megtalálták a macOS Monterey kapitális hibáját

Orvosolta az x86-os Macekre veszélyt jelentő macOS-hibát az Apple. Az újonnan frissítőket ezzel már nem fenyegeti a probléma, a használhatatlanná vált gépeket pedig ingyen megjavítja a cég.

A szűkszavú közlemény szerint a hiba az x86-os gépekben található T2 chip firmware-ében bújt meg, amely így többek között a rendszer indítására, illetve a beléptetésre is közvetlen hatással volt. Az Apple állítja, a probléma csak "egy nagyon kisszámú" felhasználói tábort érintett, habár ez vélhetően nem vigasztalja a Monterey telepítése után számítógép nélkül maradt Mac tulajdonosokat.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A házon belül fejlesztett "T" chipeket még 2017-ben mutatt be az Apple. A kvázi koprocesszorként funkcionáló chipet az x86-os Intel processzorok mellé társította a cég, hogy az a közelmúltban nyugdíjazott érintősávot, illetve az abba integrált ujjlenyomat-olvasót vezérelje. Az ARM magokat is tartalmazó chipbe egy úgynevezett Secure Enclave került, amely zárt terület ahhoz kellett, hogy a rendszer az ujjlenyomat matematikai leképezését biztonságosan el tudja raktározni egy olyan titkosító kulcs segítségével, amely csak a chipnek érhető el.

apple_t2

Az saját fejlesztésű, "M" szériás processzorokkal az önálló "T" chipek okafogyottá váltak, hisz a felsorolt feladatok ellátáshoz szükséges áramköröket az Apple integrálta a rendszerchipbe. Ez magyarázza, hogy az újabb Maceket miért nem érintette a több esetben rendkívül kellemetlen kimenetelű probléma.

Utóbbit tetézte, hogy amíg az Apple nem ismerte el a hibát, a hivatalos szerviz pénzt kért a javításért, amely összeg az 500 dollárt is elérte. A vállalat ezek után megtéríti a már kifizetett szervizköltséget.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról