Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 11. 11:32

OLED kijelzőt tehet a MacBookokba és iPadekbe az Apple

Az iPhone-ok után a MacBook Prókba és az iPad Prókba is OLED kijelzőt tehet az Apple.

A cupertinói vállalat a Samsungtól vásárolhatja majd a nagyobb méretű paneleket, amely az iPhone-okhoz jelenleg is szállít OLED típusú kijelzőket. A váltás hátterében részben a dél-koreai vállalat friss termelési stratégiája áll, melynek keretében nagyobb részesedést kapnak a termékmixben az OLED-ek. Iparági források szerint a Samsung az idei év hátralevő részében mintegy hat millió darab nagyobb, táblagépekhez és notebookokhoz alkalmas kijelzőt szállítana le.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amennyiben a hírek helytállóak, úgy az első nagyobb képátlójú OLED panellel szerelt Apple termék a kisebbik, 11 hüvelykes iPad Pro következő generációja lehet. A táblagép jövő tavasszal mutatkozhat be. Ezt az év második felében követheti valamely (vélhetően a 13 hüvelykes) MacBook Pro frissített, immár OLED kijelzővel szerelt kiadása. Az LCD-nél jellemzően jobb paraméterekkel rendelkező panelek ezt követően a termékkínálat többi tagjához is eljuthatnak, ám ehhez valószínűleg újabb évekre lesz szükség.

oledpanel

OLED panelt elsőként az Apple Watch-nál alkalmazott az Apple. A cég okostelefonjaihoz csak 2017-ben jutott el a kijelzőtechnológia, elsőként az iPhone X kapott OLED panelt. Ezt követően további három évet kellett várni, hogy az olcsóbb (nem Pro) készülékekbe is bekerülhessen a paneltípus, elsőként ugyanis a tavaly megjelent iPhone 12 sorozat alkalmaz a teljes termékpalettán átívelő OLED-et, miközben a belépőszintet jelentő iPhone SE-t továbbra is az olcsóbb IPS-sel szerelik. Mindez jól mutatja, hogy a kritikus gazdasági mutatók mentén mennyire óvatos a kijelzőváltással az Apple. A (közel) teljes átállás még hosszú éveket vesz igénybe, így a belépőszintű termékeit sokáig IPS panellel kínálhatja a vállalat.

Mindeközben az Apple már javában dolgozik az OLED egyik lehetséges utódjának kikiáltott microLED technológián. A microLED-nél egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű apró LED-ből áll össze. Mindez szükségtelenné teszi a különálló háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és akár nagyjából kilencszer nagyobb fényerőt biztosíthat az OLED-nél. Ezzel a technológia remek alternatívát jelenthet az LCD és az OLED mellett, utóbbival szemben főképp az élettartamot és a fogyasztást tekintve. A tömeggyártás ugyanakkor feladja a cégeknek a leckét, a széles körben elérhető, panelekhez passzoló gyártósorokon ugyanis az OLED-ekhez képest egyelőre elmarad a microLED panelek kihozatala.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról