Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 26. 11:05

Google Pay már az Erste Banknál is

A hazai piacon harmadik bankként az Erste is beáll a Google mobilfizetési szolgáltatása mögé.

Mától az Erste Bank kártyáival is elérhető a Google Pay. Az ügyfelek egyszerűen és gyorsan használhatják érintéses fizetésre képes androidos telefonjukat mindkét nagy társaság (Mastercard vagy Visa) kártyáival, legyen szó betéti vagy hitelkártyáról. Az Erste a mobilfizetési megoldásokat elérhetővé tette az üzleti kártyái esetében is. A bank szerint óriási ugrás várható a mobilfizetésekben a jövőben - állítja sajtóközleményében az Erste.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Magyarországon az androidos készülékek száma az iPhone-ok mintegy ötszöröse, egyelőre mégis az utóbbi ügyfélkör használja sokkal aktívabban a mobilfizetési megoldást. Az Ersténél jelenleg a tokenizált kártyák és ügyfelek 60 százaléka az Apple Payhez köthető, míg az aktív eszközöknél még magasabb, 70 százalékos az Apple megoldásának részesedése.

gpay_stock

Ráadásul az Apple Pay használók háromszor olyan gyakran fizetnek mobillal vagy kártyával, mint a bank eddigi saját androidos mobilfizetési alkalmazását letöltő ügyfelek – emelte ki Bek-Balla László, az Erste Bank digitális csatornák és contact center vezetője, aki ezért várja a Google Pay bevezetésétől az aktivitás növekedését. A mobilfizetési megoldások terjedését segíti, hogy az Erste üzleti kártyáinál is elérhetővé válnak a nagy nemzetközi mobilfizetési megoldások.

"Az Erste Bank törekszik arra, hogy ügyfeleinek teljes körű, nemzetközileg elterjedt mobilfizetési szolgáltatást kínáljon, válasszanak akár Android, akár iOS-alapú telefont vagy bármely nagyobb kártyatársaságot" – hangsúlyozta Harmati László, a pénzintézet lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. A bank a Google Pay bevezetésétől a mobilfizetések még gyorsabb terjedését várja. A megoldás egyszerűsége és biztonsága, a fizetési lehetőségek szélesebb tárháza olyan felhasználói élményt kínál, amely megsokszorozza a mobilfizetés arányát - mondja a bank.

Lassan éledezik a Google Pay

A Google mobilfizetési szolgáltatása idehaza csak nagyon lassan tudott elindulni, a piaci bevezetést pedig kisebb-nagyobb problémák hátráltatták. A magyarországi székhelyű bankok közül elsőként a K&H hozta el a Google Pay-t még áprilisban, habár a külföldi illetőségű fintech cégeknek hála már hónapokkal korábban megjelent a szolgáltatás a magyar felhasználók számára. A leginkább népszerű Revolut mellett a Wise (egykori TransferWise), illetve kártyaaggregátor Curve szolgáltatásaival november óta működik itthon a Google Pay.

A mobilfizetési szolgáltatással azonban akadtak megbízhatósági problémák, a felhasználók egy számottevő része ugyanis nem tudta tokenizálni kártyáját. A kellemetlenségek mögött részben a Google Pay app hiánya állt, ami végül csak néhány hete, szeptember elején jelent meg a Play Store-ban. Addig a szolgáltatást az együttműködő partnereink saját mobil applikációikon belül kínálták. Ez azt jelentette, hogy bár maga a Google Pay applikáció nem elérhető Magyarországon, a szolgáltatók ügyfelei használhatják a Google Pay-t internetes vásárlásnál, illetve fizetésnél az üzletekben, már amennyiben sikerült aktiválni azt. Bár a Google nem adott magyarázatot a csúszásra, a háttérben szervezeti problémák állhatnak, amely miatt már bankszámlás terveit is kénytelen volt elkaszálni a keresőóriás.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról