:

Szerző: Koi Tamás

2021. október 20. 09:48

Megújult a szelessav.net

Egyre többen tesztelik az internetelérésük sebességét otthon, vagy akár út közben, mobilról - derül ki a saját sebességmérő szolgáltatást is üzemeltető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beszámolójából.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik az internet sebességének szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére. Ezt jól mutatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szélessáv.net szolgáltatásának növekvő népszerűsége is: az elmúlt évben több mint másfélmillió hardveres és négyszázezer szoftveres mérést végeztek el, mindkettő cirka két és félszerese a két évvel ezelőtti éves mérésmennyiségnek (600 ezer, illetve 160 ezer) - állítja a hatóság.

Ezek a számok nem tartalmazzák az NMHH mérőszolgálatának folyamatos, országszerte mérőautókkal végzett mobil méréseit – azokkal együtt havonta mintegy másfél millió mérést regisztrál a szolgáltatás, mely egy rendszeresen frissülő térképen összesíti az eredményeket. A szolgáltatók szerint bontott, mérőautós vizsgálatok eredményei, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön-külön térképen böngészhetők.

linksys_nmhh

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A le- és feltöltési sebességet a hatóság szerint nem csak tervezett létesítésnél, hanem meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni a szelessav.net-en, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét.

Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, az ezzel kapcsolatos panaszt a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy az előfizető oldalán lehet a hiba vagy arra hivatkozva, hogy a hálózatot több eszközzel párhuzamosan használva nem feltétlenül lehet elérni a kívánt sebességet.

Erre jelent megoldást a hardveres mérés. Mérődobozt a https://szelessav.net/hu/hardverpartner oldalon lehet rendelni. Az ingyenesen igényelhető mérődobozt a felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket és rögzíti is azok eredményét. Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják.

Az NMHH a mérőrendszert a 2015-ös indulás óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel 1 gigabites, szoftverrel 2 gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a szelessav.net, okostelefon böngészőjéből pedig akár már az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető. Magyarországon ugyanakkor az elérhető 5G egyelőre nagyrészt a 4G-technológiára támaszkodik; önálló (standalone) 5G-hálózatok nincsenek, így az 5G hatósági mérése még csak tesztüzemben folyik - árulta el a szervezet.

Az elmúlt hónapokban megújult a szoftveres merések háttérrendszere és maga a sebességmérő is. Az internetsebesség, késleltetés, késleltetésingadozás és a csomagvesztés mérésén túl a szelessav.net olyan adatokat is megjelenít mérés után, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei, ezzel is segítve az esetleges szolgáltatási hibák kivizsgálását. A hírközlési hatóság mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja, és a rendszert továbbra is elsősorban erre alakították ki. Ugyanakkor már regisztráció nélkül is, a böngészőben méréskor felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a felhasználó, ami letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben vagy akár a Facebookon is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.