Szerző: Koi Tamás

2021. október 20. 09:48

Megújult a szelessav.net

Egyre többen tesztelik az internetelérésük sebességét otthon, vagy akár út közben, mobilról - derül ki a saját sebességmérő szolgáltatást is üzemeltető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beszámolójából.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik az internet sebességének szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére. Ezt jól mutatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szélessáv.net szolgáltatásának növekvő népszerűsége is: az elmúlt évben több mint másfélmillió hardveres és négyszázezer szoftveres mérést végeztek el, mindkettő cirka két és félszerese a két évvel ezelőtti éves mérésmennyiségnek (600 ezer, illetve 160 ezer) - állítja a hatóság.

Ezek a számok nem tartalmazzák az NMHH mérőszolgálatának folyamatos, országszerte mérőautókkal végzett mobil méréseit – azokkal együtt havonta mintegy másfél millió mérést regisztrál a szolgáltatás, mely egy rendszeresen frissülő térképen összesíti az eredményeket. A szolgáltatók szerint bontott, mérőautós vizsgálatok eredményei, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön-külön térképen böngészhetők.

linksys_nmhh

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A le- és feltöltési sebességet a hatóság szerint nem csak tervezett létesítésnél, hanem meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni a szelessav.net-en, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét.

Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, az ezzel kapcsolatos panaszt a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy az előfizető oldalán lehet a hiba vagy arra hivatkozva, hogy a hálózatot több eszközzel párhuzamosan használva nem feltétlenül lehet elérni a kívánt sebességet.

Erre jelent megoldást a hardveres mérés. Mérődobozt a https://szelessav.net/hu/hardverpartner oldalon lehet rendelni. Az ingyenesen igényelhető mérődobozt a felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket és rögzíti is azok eredményét. Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják.

Az NMHH a mérőrendszert a 2015-ös indulás óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel 1 gigabites, szoftverrel 2 gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a szelessav.net, okostelefon böngészőjéből pedig akár már az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető. Magyarországon ugyanakkor az elérhető 5G egyelőre nagyrészt a 4G-technológiára támaszkodik; önálló (standalone) 5G-hálózatok nincsenek, így az 5G hatósági mérése még csak tesztüzemben folyik - árulta el a szervezet.

Az elmúlt hónapokban megújult a szoftveres merések háttérrendszere és maga a sebességmérő is. Az internetsebesség, késleltetés, késleltetésingadozás és a csomagvesztés mérésén túl a szelessav.net olyan adatokat is megjelenít mérés után, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei, ezzel is segítve az esetleges szolgáltatási hibák kivizsgálását. A hírközlési hatóság mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja, és a rendszert továbbra is elsősorban erre alakították ki. Ugyanakkor már regisztráció nélkül is, a böngészőben méréskor felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a felhasználó, ami letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben vagy akár a Facebookon is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.