Szerző: HIRDETÉS

2021. október 19. 19:03

Konténer, cloud, DevOps - a jövő az Audinál

Az elmúlt években sokat változott az Audi gyártástámogatási rendszerén dolgozó fejlesztők munkája, a jövőbeni fejlesztések révén pedig tovább nőhet majd a csapat hatékonysága.

Az Audi Hungária termelési rendszerekhez kapcsolódó szoftvereket fejlesztő csapatának tagjai igazán inspiráló projekten dolgozhatnak: ők fejlesztik és támogatják a gyártási folyamat egyik alaprendszerét, illetve egészítik ki az Audi-specifikus fejlesztésekkel. A fejlesztők a rendszerrel együtt rengeteget fejlődtek az elmúlt években, az újabb IT-iparági trendeknek megfelelő átalakítások pedig további izgalmas kihívások elé állítják a csapat tagjait.

Az MMS-t, vagyis a Manufacturing Management System a gyártási folyamat teljes lekövetésére szolgál az Audinál. Az autógyártó összes telephelyén ezt a rendszert használják világszerte, ennek megfelelően rengeteg funkciója van, csak párat kiemelve: megmutatja a gyártósoron dolgozóknak - embereknek és gépeknek egyaránt - , hogy milyen műveletet kell végezni az összeszerelendő autókkal, egy monitoron lehet nyomon követni, hogy milyen alkatrészt kell a soron következő járműbe építeni, ami közel sem triviális, hiszen autóinkat személyre szabottan lehet rendelni.

audi_bujtas

Bujtás Balázs elsők közt került a hazai fejlesztői csapatba, amikor a fejlesztők mozgástere lényegesen kisebb volt a mainál.

"Ma már mi választhatjuk meg, hogy milyen technológiákat használunk a fejlesztések során, hogy mivel tervezzük meg az architektúrát, a teljes fejlesztési folyamatot megreformáltuk, és jelen vagyunk a szoftver teljes életciklusában. A felhő-alapú működés meghonosítása kétségkívül egy újabb hatalmas lépés lesz, amelyet személy szerint nagyon várok" - árulta el Balázs.

A hazai fejlesztői team egy kb. 100 fős szervezeti egység része, ahol a munkatársak nagy része üzemeltetéssel foglalkozik, és ahol a főként a többi konszern telephelyet támogatják – nemzetközi szinten. A jelenleg hétfős győri fejlesztői csapat .NET keretrendszerben dolgozik, C#-ot használ, a felhasználói felületen pedig jellemzően Vue.js keretrendszert használnak.

A csapat hatalmas fejlődési ívet járt be az elmúlt években, a működési hatékonyság ennek megfelelően sokat nőtt. Kezdetben a fejlesztői rendszer telepítése Excelben lévő ellenőrző lista alapján működött, mára viszont már 100%-ban automatizálták a rendszer telepítését és frissítését, amely lehetővé teszi a bármikor és bármennyiszer történő futtatást. Ezzel párhuzamosan megépült a CI/CD pipeline, automatikus forráskód ellenőrzéssel és verziókezeléssel, csapat pedig igyekszik DevOps metodikákat is beemelni a fejlesztési folyamatba.

Az aktuális tervek szerint hamarosan előtérbe fog kerülni a Java és a Python nyelv is, mert gépi tanuláshoz kapcsolódó feladatai is lesznek a fejlesztőknek, például olyan képfeldolgozó modulok fejlesztésébe kell majd bekapcsolódniuk, amelyek felismerik, hogyha valahol törés, karcolás van, vagy ha egy alkatrész nem megfelelően lett beszerelve. A felhő vonatkozásában az Audi az AWS mellett tette le a garast. Az MMS alaprendszerét fejlesztő cég konténer alapú megoldásokon (Docker) is elkezdett dolgozni, ami szintén komoly lehetőségeket vetít előre szakmai szempontból.

Az Audi győri fejlesztői csapatába tartozni tehát folyamatos fejlődést ígér, rugalmas, desk sharing / home office munkavégzés mellett, melyet a pandémia sem tudott kikezdeni. A cégnél jelenleg DevOps mérnököket illetve .NET / C# fejlesztőket, delivery managert keresnek, akik a gyártástámogatási rendszer továbbfejlesztésén, így az Audik gyártásának még hatékonyabbá tételén dolgozhatnak.

Ha szívesen dolgoznál a jövő mobilitásán, nézz körül az Audi Hungaria nyitott pozíciói között a www.audi.hu/it oldalon.

[Az Audi Hungaria megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról