Szerző: Koi Tamás

2021. október 18. 12:28

A távközlésnek nem oszt, nem szoroz Karas távozása

Még idén új elnöke lesz a média és hírközlési területért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, ám szakértők szerint mindez nem fogja befolyásolni a hírközlési terület munkáját, jóllehet az új elnökhöz mindkét terület közelebb állhat, mint a posztjáról több mint nyolc év után leköszönő Dr. Karas Monikához.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a hatóság elnöke, Dr. Karas Monika nem tölti ki kilencéves hivatali idejét, és október 31-ével lemond elnöki pozíciójáról. Karast az M1 értesülései szerint Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora követheti majd az elnöki székben, ám önmagában ettől a vezércserétől a szakma aligha várhat markáns változásokat.

Karas Monika a hatóság 2013-ban elhunyt korábbi elnöke, Szalai Annamária után állt az NMHH élére 2013 augusztusában, hivatali ideje alatt azonban a hatósághoz tartozó, hírközlésért felelős Hivatal szakmai stábjának összetétele alig változott. A hatóság hírközlési ügyekben illetékes vezetőit - beleértve a főigazgatót és a legtöbb főigazgató-helyettest - évekkel korábban, a Pataki Dániel vezette jogelőd, a Nemzeti Hírközlési Hatóság nevezte ki és alkalmazta.

Fontos szempont ugyanakkor, hogy az NMHH hírközlési alelnöki pozíciója nyolc éve betöltetlen, kérdéses, hogy az új elnök személyével ez fog-e változni.

karasm

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A szervezeten belül a hírközlési ágazatnál nevük elhallgatását kérő szakértők szerint magas szintű szakmai munka zajlott, illetve zajlik az elnök személyétől függetlenül, jóllehet a terület a múltban kénytelen volt néhány vitatható tartalmú határozatot előkészíteni (szak)politikai nyomásra.

Ezek közül az egyik, a piacot leginkább meghatározó döntésnek számít, hogy nem hagyta a hatóság rajthoz állni a Digi Távközlési Kft.-t a 2019-es spektrumaukción, melyen a szolgáltató újabb frekvencialicenceket szerezhetett volna, ezzel jelentősebb versenytárssá előlépve a magyar mobilpiacon.

A szakma egyöntetű véleménye szerint Karas az ehhez hasonló ügyekben egyszerű végrehajtóként működött közre. Az elnök általában médiaszabályozási kérdésekben szólalt fel nyilvánosan, egyrészt mivel korábbi munkái révén ehhez a területhez jobban kötődött, másrészt az NMHH médiaszabályozási kérdésekben sokkal több vitatható, illetve vitatott döntést hozott, mint a hírközlési területen.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.