:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 8. 10:23

Belassítja az AMD-s PC-ket a Windows 11

Számottevően csökkentheti az AMD Ryzen processzoros számítógépek teljesítményét a kedden megjelent Windows 11. A tervezőcég szerint a probléma szoftveresen orvosolható, a javítás pedig még ebben a hónapban megjelenhet.

Az AMD közleménye szerint a Windows 11-gyel kompatibilis összes Ryzen processzorát érinti a rendellenesség. A legnagyobb mértékben különféle játékprogramok alatt jelentkezhet a visszaesés, melynek mértéke akár 10-15 százalékos is lehet. A tervezőcég mérései szerint más alkalmazásokban szerényebb, 3-5 százalékos lehet a visszaesés.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A probléma a Microsoft új rendszere által támogatott összes processzort érinti, a Ryzen 2000-es szériától kezdve egészen a legújabb, 5000-es sorozatig bezárólag, a Threadripper és Zen-alapú Athlon termékeket is beleértve. A listán az Epyc szerverprocesszorok is szerepelnek, habár ezekre viszonylag kevesen telepítenek valamilyen kliens operációs rendszert.

ryzen_9

Az AMD szerint a viszonylag nagy visszaesés két okra vezethető vissza: Windows 11 alatt a Zen-alapú processzorok harmadszintű gyorsítótárának késleltetése háromszorosára(!) ugrott, amely hátrányosan érinti a memóriaintenzív szoftverek futási teljesítményét. Utóbbiba tartoznak a játékok, illetve a tömörítési eljárásokat alkalmazó appok.

A lassulás másik oka, hogy a pár éve bemutatott "preferred core" funkció nem működik megfelelően Windows 11 alatt. Ez a CPPC2 (Collaborative Power Performance Control 2) támogatást jelenti, amivel az operációs rendszer a sztenderd 30 helyett 1-2 milliszekundum alatt képes frekvenciát emelni. Ez elsősorban a nagyon gyors reakcióidőt igénylő, löketszerű terheléseknél jelenthet előnyt, amikor egy rövidebb feldolgozásához a takarékos módban lévő processzort minél gyorsabban munkára kell fogni.

A két problémát várhatóan külön patchekkel orvosolja majd az AMD és a Microsoft, azaz a Windows Update valamely következő frissítése mellett a chiptervező is kiad majd egy újabb meghajtót processzoraihoz, várhatóan még ebben a hónapban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.