Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 9. 13:40

Az Apple-t sem kíméli a globális chiphiány

Az egyik legnagyobb chipvásárlónak számító cupertinói vállalat sem ússza meg a globális félvezetőhiány következményeit. Friss hírek szerint az Apple egyes táblagépeinek és notebookjainak termelését is akadályozza a szükségesnél kevesebb elérhető komponens.

Akadozik egyes iPadek és MacBookok termelése - állítja a rendszerint jól értesült Nikkei Asia. Bár pontos modellekről nem szólnak a hírek, a forrás szerint az Apple táblagépeinek zavartalan szállítását egyes kijelzőkomponensek hiánya hátráltatja. A MacBookoknál az alaplapok összeállításának környékén vannak problémák, ám ennél konkrétabbat egyelőre nem közölt a Nikkei. A hírek szerint a nehézségek miatt a megrendelések egy számottevő részét az év második felére volt kénytelen áttolni az Apple. Bár pontos típusokról nem esett szó, Cupertinóban most valószínűleg az olcsóbb, kisebb nyereséggel kecsegtető modellek kárára próbálják kiegyensúlyozni a kínálatot.

Utóbbi azonban nem biztos, hogy minden esetben sikerül. Ezt támaszthatja alá a hír, mely szerint az Apple eredeti terve szerint már piacon kellene lennie a frissített iPad Próknak. A vállalat rendszerint márciusban tartja tavaszi termékbemutatóját, amely idén elmaradt. Iparági pletykák szerint a csúcskategóriás táblagépek jövő héten végre bemutatkozhatnak, azonban különösebb hírverést, online eseményt nem szervez az Apple, mindössze egy sajtóközlemény jelenik majd meg az új iPad Prókról.

ipad_pros

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A Nikkei szerint a vállalat húzótermékeinek számító iPhone-ok gyártásával egyelőre nincs probléma, habár a szükséges komponensek elérhetősége meglehetősen limitált. Az Apple azonban évek óta hatalmas volumenben vásárolja a különféle alkatrészeket, így a beszállítók többségének listáján az első helyen áll, ami értelemszerűen a legmagasabb prioritást jelenti. Ennek köszönhetően az okostelefonok megúszhatják a gyártási nehézségeket, amivel szerencsés esetben végül még akár piaci részesedését is növelheti az Apple.

Az iPhone-okhoz kapcsolódó hír, hogy Cupertinóban épp az őszre datált új készülékek kijelzőin, pontosabbak azok zavartalan ellátásán dolgozik az Apple. A következő generációs készülékekbe Apple Watch Series 5-tel megismert LTPO/LTPS OLED technológiájú panel kerül, amely magasabb, legfeljebb 120 Hz-es képfrissítéssel és alacsonyabb disszipációval rendelkezik. A kijelző beszállítását a dél-koreai Samsung Display, az LG Display, illetve a kínai BOE végezheti, habár utóbbi komponenseivel a hírek szerint még vannak minőségbeli problémák.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 12:11

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.