Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 4. 11:57

Második generációját tapossa az Intel AI-gyorsítója

Bejelentette gépi tanuláshoz tervezett gyorsítójának második generációját az Intel. A gyártó szerint Loihi 2 akár tízszer is gyorsabb lehet a négy éve bemutatott első generációnál.

A neuromorphic computing zászlaja alatt futó dizájn teljesen asszinkron elven működő, hálóba rendezett magok csoportját jelenti. Ezek hierarchikus és ismétlődő neurális hálózati topológiákat alkotnak, amelyben minden neuron képes több ezer másik neuronnal kommunikálni. Mindegyik, az idegsejtekhez hasonló, neuromorfikus mag tartalmaz egy tanulásra képes motort, amely adaptálni tudja a hálózat egyes tanulási paradigmáiból eredő paramétereket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A chipben az első generációhoz képest közel nyolcszor több, 1 millió neuron található, a maximális szinapszisok száma ugyanakkor pár százalékkal csökkent, 128-ról 123 millióra. (Összevetés gyanánt: az agyban nagyjából 100 milliárd neuron és 100 trillió szinapszis található.) Az Intel "kognitív chipjének" működése az agyban található szinapszisok és idegsejtek között lezajló jelenségeken alapul, ám természetesen a gyártás során nem használnak fel biológiai elemeket, a másolás szilícium alapokon történik.

loihi_2

A Loihi 2 műszaki érdekessége, hogy a lapka elsőként alkalmazza a gyártó 7 nanométeres ("Intel 4") csíkszélességét. Ennek hála úgy javult a második generáció teljesítménye, hogy közben a gyártáshoz szükség szilícium területe jelentősen, mintegy 48 százalékkal csökkent. A Loihi 2 ugyanis csupán 31 mm2-es, mely területen nagyjából 2,1 milliárd tranzisztort vonultat fel, ami a végrehajtók mellett 25 megabájt gyorsítótárat is megtestesít. A tömegtermelés ugyanakkor még odébb van, ugyanis a lapka egyelőre a próbagyártás fázisánál jár. A már elkészült példányokat belső tesztekhez használja az Intel, melyeken számos különböző, magas hatékonyságú algoritmust próbál ki, a mozgástervezéstől a dinamikus mintafelismerésen át a szavak tanulásáig.

Az Intel szerint a gyorsító tréninghez és következtetésekhez (inferences) egyaránt alkalmas lesz, a műveleteket pedig rendkívül hatékonyan képes elvégezni a chip, az vállalat ezerszeres értékről beszél az általános gyorsítókhoz képest. A chip képességeinek kiaknázásához egy Lava néven futó nyílt forráskódú keretrendszeren is dolgozik az Intel, amely Loihi 2 megjelenésére készül majd el, amelyre nagyjából még legalább egy évet kell várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról