Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 4. 11:57

Második generációját tapossa az Intel AI-gyorsítója

Bejelentette gépi tanuláshoz tervezett gyorsítójának második generációját az Intel. A gyártó szerint Loihi 2 akár tízszer is gyorsabb lehet a négy éve bemutatott első generációnál.

A neuromorphic computing zászlaja alatt futó dizájn teljesen asszinkron elven működő, hálóba rendezett magok csoportját jelenti. Ezek hierarchikus és ismétlődő neurális hálózati topológiákat alkotnak, amelyben minden neuron képes több ezer másik neuronnal kommunikálni. Mindegyik, az idegsejtekhez hasonló, neuromorfikus mag tartalmaz egy tanulásra képes motort, amely adaptálni tudja a hálózat egyes tanulási paradigmáiból eredő paramétereket.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A chipben az első generációhoz képest közel nyolcszor több, 1 millió neuron található, a maximális szinapszisok száma ugyanakkor pár százalékkal csökkent, 128-ról 123 millióra. (Összevetés gyanánt: az agyban nagyjából 100 milliárd neuron és 100 trillió szinapszis található.) Az Intel "kognitív chipjének" működése az agyban található szinapszisok és idegsejtek között lezajló jelenségeken alapul, ám természetesen a gyártás során nem használnak fel biológiai elemeket, a másolás szilícium alapokon történik.

loihi_2

A Loihi 2 műszaki érdekessége, hogy a lapka elsőként alkalmazza a gyártó 7 nanométeres ("Intel 4") csíkszélességét. Ennek hála úgy javult a második generáció teljesítménye, hogy közben a gyártáshoz szükség szilícium területe jelentősen, mintegy 48 százalékkal csökkent. A Loihi 2 ugyanis csupán 31 mm2-es, mely területen nagyjából 2,1 milliárd tranzisztort vonultat fel, ami a végrehajtók mellett 25 megabájt gyorsítótárat is megtestesít. A tömegtermelés ugyanakkor még odébb van, ugyanis a lapka egyelőre a próbagyártás fázisánál jár. A már elkészült példányokat belső tesztekhez használja az Intel, melyeken számos különböző, magas hatékonyságú algoritmust próbál ki, a mozgástervezéstől a dinamikus mintafelismerésen át a szavak tanulásáig.

Az Intel szerint a gyorsító tréninghez és következtetésekhez (inferences) egyaránt alkalmas lesz, a műveleteket pedig rendkívül hatékonyan képes elvégezni a chip, az vállalat ezerszeres értékről beszél az általános gyorsítókhoz képest. A chip képességeinek kiaknázásához egy Lava néven futó nyílt forráskódú keretrendszeren is dolgozik az Intel, amely Loihi 2 megjelenésére készül majd el, amelyre nagyjából még legalább egy évet kell várni.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 19. 15:02

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.