Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 27. 10:44

Az iPhone és a MacBook Air is friss dizájnt kaphat

Friss információk szerint a következő iPhone generáció és a MacBook Air kijelző körüli dizájnjához is alaposabban hozzányúl az Apple.

A témában rendszerint jól értesült Mark Gurman, illetve egy másik újságíró, Jon Prosser egyaránt arról számolt be, hogy az Apple jövőre búcsút int a kijelző felső széléről belógó notch-nak. A kínálatban az iPhone X-zel meghonosított kijelzőbeugró elsősorban a selfie-kamera, valamint Face ID komponensei miatt került a kijelző felső részébe. Itt helyezkedik el biomtertikus azonosításhoz szükséges infravörös kamera, egy szintén infra fényvető (flood illuminator), egy mélységérzékelős kamera, illetve egy pontháló-projektor.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Az iparági pletyák szerint az arcalapú azonosításhoz szükséges komponenseket a kijelző alá suvaszthatja be az Apple. Ez azt jelentené, hogy az egységek képeseket lennének "átlátni" a lekapcsolt OLED panelen. Az irány nem új, az androidos gyártók egy része már évek óta kisérletezik azzal, hogy a selfie-kamerának fenntartott lyukat hasonló módon tüntessék el. A jelenleg rendelkezésre álló technológiák mellett azonban egyelőre túlságosan is a képminőség rovására megy az innovatív megközelítés.

iphone_punch_hole

Az Apple vélhetően ezért adaptálja az úgynevezett punch-hole kialakítást, vagyis a következő iPhone-oknál az előlapi kamera egy lyukon keresztül fog "kilátni". A Face ID-hoz szükséges komponenseknél vélhetően kevésbé kritikus szempont a képminőség, így azok a panel mögül is képesek lehetnek megfelelően működni. Ezzel együtt az sem kizárt, hogy a jövő évi készülékekbe már visszakerül Touch ID, habár erre újabban inkább 2023-at emlegetik biztosabb céldátumnak. A kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó szintén lehetőséget adna arra, hogy a tervezők megszabaduljanak a notch-tól.

Mark Gurman szerint a 2022 őszén érkező iPhone generáció más szempontból is változásokat hoz. A legkisebb, mini modell eltűnik a kínálatból, helyét pedig egy nagyobb, "iPhone 14 Max" néven emlegetett variáns veheti át. Kérdés, hogy a mini dizájnja más formában tovább él-e majd 2022 után. Elképzelhető, hogy a készüléket az iPhone SE valamely jövőbeni kiadásával hasznosítja újra az Apple.

A MacBook Air is megújul

Az iPhone-ok mellett az ugyancsak jövő őszre datált következő MacBook Air is több újítást hozhat. A készülék formaterve a következő hetekben megjelenő új MacBook Prókéhoz igazodik majd, amely vékonyabb kávát, így valamivel nagyobb, Mini LED háttérvilágítású kijelzőt jelenthet.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 03:11

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.