Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 22. 10:10

Tisztáznia kell magát a VIP-k miatt a Facebooknak

Választ követel a Facebook Ellenőrző Bizottsága (Oversight Board) arra, hogy a cég pontosan milyen kritériumok mentén kezeli a kiemelt, VIP-fiókok által megosztott tartalmait a közösségi platformjain.

Kedden arra kérte a Facebookot önkéntes alapon felügyelő Ellenőrző Bizottság a közösségi óriást, hogy adjon világos magyarázatot arra, pontosan milyen kritériumok mentén kezeli a kiemelt fiókok kezelői által feltöltött tartalmakat a hozzá tartozó platformokon, így különösen a Facebookon és az Instagramon. A megkeresés egyenes folyománya annak a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kiváltott írásnak, mely a The Wall Street Journal hasábjain arról szólt, hogyan kivételeznek a Facebook moderátorai csaknem hatmillió kiváltságos felhasználóval. 

A lap által hivatkozott, a cég által használt XCheck vagy cross check program lényege eredetileg az volt, hogy az ilyen, "védett" személyek által kiposztolt, kifogásolt tartalmakat nem a külsős moderátori csapat, hanem a Facebook házon belül értékelte majd tette meg a szükséges lépéseket.

zuck_oversight

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A tudósítás szerint ugyanakkor az ilyen VIP-k által feltöltött, kifogásolható, illetve konkrétan a felhasználói feltételekbe ütköző, más felhasználók által jelentett tartalmak 90%-át valójában soha nem látta semmilyen moderátor.

A The Wall Street Journal cikkében a Facebook által a tavaly éppen a hasonló esetek feltárására, kivizsgálására létrehozott Ellenőrző Bizottság azt nyilatkozta, hogy korábban többször is kérte az oldal üzemeltetőit, hogy tegyék teljesen transzparenssé a moderációs alapelveiket. A szervezet keddi nyilatkozata szerint ugyanakkor a Facebook az eddigi esetekben e téren nem volt együttműködő.

A Facebook válaszában közölte, a napokban minden részletre kiterjedő tájékoztatást ad az Ellenőrző Bizottság számára, az ügy azonban ezen a ponton még korántsem biztos, hogy lezárul, a lap szerint ugyanis az általa megszerzett belsős jelentés iránt egyaránt élénken érdeklődik a Kongresszus és az Amerikai Tőzsdefelügyelet.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

4

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 11:15

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.