:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 14. 09:07

Milliók szabadon garázdálkodhattak a Facebookon

Médiabeszámolók szerint súlyosan egyenlőtlenül kezelte több millió híresség, köztük sportolók, politikusok és színészek fiókját a Facebook moderációs rendszere.

Csaknem hatmillió Facebook-felhasználó kapott az elmúlt években egyfajta VIP státuszt a közösségi oldaltól a tartalmak moderációját illetően - az XCheck vagy cross check program lényege eredetileg az volt, hogy az ilyen, "védett" személyek által kiposztolt, kifogásolt tartalmakat nem a külsős moderátori csapat, hanem a Facebook házon belül értékelte majd tette meg a szükséges lépéseket. A The Wall Street Journal birtokába került belső anyag szerint ugyanakkor ezen posztok 90%-át soha nem látta semmilyen moderátor.

Az XCheck program eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a közösségi oldalon jelen lévő hírességeket megóvja a "téves moderációs intézkedésekből" adódó kellemetlen PR-blamától, így biztosította a rendszer 2020-ig több mint 5,8 millió felhasználónak, hogy posztjaikat a "kontextusában" értékelik olyan moderátorok, melyeknek releváns tudás áll birtokában az adott témában.

facebook_magnifying_glass

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer végül a kiszivárgott dokumentum szerint idővel azt eredményezte, hogy az érintett hírességek lényegében következmények nélkül azt posztolhattak a Facebookra, amit csak akartak. A jelentés egy szemléletes példával is illusztrálja a problémát: a brazil futball egyik legünnepeltebb sztárja, Neymar olyan fényképeket tett fel egy őt szexuális zaklatással vádoló nőről a közösségi oldalra, melyek meztelenül ábrázolták őt.

A cross check rendszer miatt azonban a jogsértő fotókat mégis 60 millióan láthatták, mire eltávolították őket, mivel a Facebook moderátorainak keze meg volt kötve az ügyben. Neymarnak végül semmilyen egyéb konzekvenciával nem kellett számolnia az affért illetően.

A jelentés szerint a Facebook még a működése felett őrködő Ellenőrző Bizottságot (Oversight Board) is félrevezethette bizonyos, a rendszer működését illető részleteket illetően, a szervezet pedig többször is arra hívta fel a figyelmét a közösségi oldal üzemeltetőinek, hogy a VIP-k által posztolt tartalmak moderációja nem kellően transzparens.

A Facebook hivatalos válaszában közölte, a Wall Street Journal által megszerzett jelentés régi adatokra épül, ugyanakkor a probléma ettől függetlenül létezik és a cég folyamatosan dolgozik a megoldáson. Akadnak ugyanakkor bizonyos szervezetek, melyek bővebb magyarázatot követelhetnek a közösségi óriástól, így a lap információi szerint a riport bizonyos részletei iránt élénken érdeklődött az Amerikai Tőzsdefelügyelet és a Kongresszus is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.