Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 17. 11:59

ARM-os chipeket készítene az AMD

Nyitott az újabb ARM-alapú processzorok készítésére az AMD. A vállalat pénzügyi igazgatója állítja, több partnerük is érdeklődik a lehetőség iránt.

Devinder Kumar érhető okokból nem említett cégneveket, szavai alapján viszont egyértelmű, hogy egyes partnereik szívesen vennék igénybe az AMD szolgáltatásait az ARM-os chiptervezés területén is. A szakember vállalata semi-custom szolgáltatására gondolt, melynek keretében a chiptervező egyedi igényeknek megfelelő lapkákat készít a megrendelő mindenkori igényeinek megfelelően. Sok éve így készülnek már a konzolos chipek, élükön az Xbox és a Playstation központi egységeivel.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Kumar hozzátette, vállalata remek kapcsolatot tart fent az ARM-mal. A pénzügyi igazgató ugyanakkor megjegyezte, hogy számos területen továbbra is az x86 dominál (pl. PC- és szerverpiac), habár az ARM az elmúlt pár évben komoly erőfeszítéseket tett, hogy az ultramobil piacon túl is labdába rúgjon.

armd

A szakember állítja, az AMD számára mindegy, hogy x86 vagy ARM-alapú processzorokat készít. Bár a vállalat már korábban is nyitott volt a brit tervezőcég CPU-s megoldásai iránt, az x86-tal ellentétben az ARM különféle fejlesztéseit csak licencdíj megfizetése ellenében használhatja az AMD. Az Intellel fennálló keresztlicenc-megállapodás értelmében mindkét fél ingyenes használhatja a másik szabadalmait, beleérte az x86-os utasításarchitektúrát is.

Az AMD egyébként néhány éve már tett egy rövid kitérőt az ARM-os piacon. A Seattle kódnevű Opteron A1100 szériát 2016 elején, számottevő késéssel mutatta be a vállalat. A nyolc darab Cortex-A57-es magra épülő fejlesztés sorsát megpecsételte a közel másfél éves csúszás. A termékekre végül egyik komolyabb piaci szereplő sem épített kiszolgálókat, így azok szokatlanul gyorsan kerültek a süllyesztőbe.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról