Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 17. 11:59

ARM-os chipeket készítene az AMD

Nyitott az újabb ARM-alapú processzorok készítésére az AMD. A vállalat pénzügyi igazgatója állítja, több partnerük is érdeklődik a lehetőség iránt.

Devinder Kumar érhető okokból nem említett cégneveket, szavai alapján viszont egyértelmű, hogy egyes partnereik szívesen vennék igénybe az AMD szolgáltatásait az ARM-os chiptervezés területén is. A szakember vállalata semi-custom szolgáltatására gondolt, melynek keretében a chiptervező egyedi igényeknek megfelelő lapkákat készít a megrendelő mindenkori igényeinek megfelelően. Sok éve így készülnek már a konzolos chipek, élükön az Xbox és a Playstation központi egységeivel.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Kumar hozzátette, vállalata remek kapcsolatot tart fent az ARM-mal. A pénzügyi igazgató ugyanakkor megjegyezte, hogy számos területen továbbra is az x86 dominál (pl. PC- és szerverpiac), habár az ARM az elmúlt pár évben komoly erőfeszítéseket tett, hogy az ultramobil piacon túl is labdába rúgjon.

armd

A szakember állítja, az AMD számára mindegy, hogy x86 vagy ARM-alapú processzorokat készít. Bár a vállalat már korábban is nyitott volt a brit tervezőcég CPU-s megoldásai iránt, az x86-tal ellentétben az ARM különféle fejlesztéseit csak licencdíj megfizetése ellenében használhatja az AMD. Az Intellel fennálló keresztlicenc-megállapodás értelmében mindkét fél ingyenes használhatja a másik szabadalmait, beleérte az x86-os utasításarchitektúrát is.

Az AMD egyébként néhány éve már tett egy rövid kitérőt az ARM-os piacon. A Seattle kódnevű Opteron A1100 szériát 2016 elején, számottevő késéssel mutatta be a vállalat. A nyolc darab Cortex-A57-es magra épülő fejlesztés sorsát megpecsételte a közel másfél éves csúszás. A termékekre végül egyik komolyabb piaci szereplő sem épített kiszolgálókat, így azok szokatlanul gyorsan kerültek a süllyesztőbe.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 02:51

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.