Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 2. 10:39

A 4iG első embere szerint létrejön a Digi-üzlet

Nagy eséllyel nem jut a T-Systems felvásárlási kísérletének sorsára a Digi tavasszal bejelentett akvizíciós szándéka, legalábbis a vevő, a 4iG Nyrt. első embere bizakodó.

Egyre nagyobb esély van rá, hogy az eredeti forgatókönyvnek megfelelően lezajlik a 4iG Nyrt. és a Digi Távközlési Kft. tulajdonosa közt idén tavasszal kötött előzetes megállapodás alapján létrejövő akvizíciós üzlet, melynek részeként az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó, több százezer vezetékes és mobil ügyféllel rendelkező magyar távközlési cég a 4iG tulajdonába kerül - majd egy nemrég bejelentett megállapodás értelmében apportálódik az Antenna Hungáriába.

NEM LESZ ÚJABB KUDARC

A felvásárlással kapcsolatos tervekről, illetve esélyekről eddig nem nyilatkozott publikusan egyik érintett sem, ám Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója a HVG360-nak adott tegnapi interjújában a lap kérdésére részlegesen érintette a témát.

jaszai-gellert-441908-444556
jászai gellért (forrás: portfolio)

Az interjúban Jászait egyebek mellett a T-Systems üzlet 2019-es meghiúsulásáról is kérdezték, melyet követően egyébként a cég - jelentős részben az állami megrendeléseknek köszönhetően - az azóta eltelt időszakban megötszörözte a forgalmát. Jászai szerint ugyanakkor a Digi esetében más kimenetele lesz a tárgyalási, döntés-előkészítési szakasznak:

Nézze, minden tranzakció hordozhat kockázatokat, előre nem látható buktatókat. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az ősz első felében ez a történet másként zárul majd.

-válaszolte Jászai egy kérdésre, hozzátéve, hogy mivel mindkét vállalat tőzsdei cég, részleteket csak a folyamat végén árulhat el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Azt, hogy a Digi Távközlési Kft. a 4iG, illetve az állammal kötött augusztus végi megállapodás értelmében annak újonnan formálódó, állammal közös tulajdona, az Antenna Hungária részévé válik még a 2022-es választások előtt, gyakorlatilag az egész szakma kész tényként kezeli. A HWSW által megkérdezett piaci bennfentesek szerint az RCS&RDS-t irányító erdélyi magyar vállalkozó, Teszári Zoltán az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek - illetve részben saját menedzsment-szemléletének - köszönhetően mostanra kényszerhelyzetbe került, elsősorban az óriási forrásokat felemésztő, ugyanakkor teljesen ellehetetlenített mobilhálózati ambíciókkal összefüggésben.

A saját mobilhálózatát 2019-ban elindító Digi mára az ország lakosságának jelentős részét eléri becslések szerint mintegy kétezer saját bázisállomásával, a szűkös frekvenciakeret miatt ugyanakkor a növekedési potenciál jelentősen behatárolt, illetve önerőből nem valósítható meg a teljes, országos lefedettség. A működési modell ezzel pedig - legalábbis a jelenlegi árszinten - hosszabb távon fenntarthatatlanná válik.

ZÁRT AJTÓK NYÍLHATNAK

Ha a 4iG ajánlatát a tulajdonosok elfogadják, a Digi fent említett problémái a várakozások szerint lényeges mértékben enyhülhetnek majd valamilyen formában, ahogy az új tulajdonos előtt számos, korábban zárt ajtó vélhetően könnyen kinyílik majd.

Piaci várakozások szerint az akvizíciós stratégia következő lépése a jelenleg a cseh PPF Csoport irányítása alatt álló Telenor Magyarország, és/vagy a mobilhálózatot üzemeltető infrastruktúra cég, a CETIN Hungary többségi tulajdonának megszerzése lesz - itt fontos megemlíteni, hogy a két cég 25%-a gyakorlatilag már most is a 4iG kezében van az Antenna Hungária irányításának megszerzése révén, azaz a kontrollhoz csupán további 26%-nyi tulajdonrészt kell szerezni a távközlési szuperholdingnak.

Ha a Telenor és a CETIN tulajdonosi szerkezete mégsem változik, a 4iG-nak, illetve az Antenna Hungáriának még akkor is megvan a lehetősége arra, hogy haszonbérleti szerződést kössön bizonyos frekvenciablokkokra valamelyik jogosult szolgáltatóval, ezzel mobilszolgáltatását megerősítse - itt a szinergia-hatás miatt ismét a Telenor lehet a potenciális partner, mely egy esetleges frekvenciahasználat-átruházási (haszonbérleti) megállapodásért cserébe előnyös feltételekkel vehetné igénybe a 4iG-AH vezetékes infrastruktúráját, illetve hálózatüzemeltetési, gerinchálózati szolgáltatásait.

a címlapról