Szerző: Koi Tamás

2021. július 28. 09:41

A holtszezonban is szárnyalt az Apple

Az év tradicionálisan leglanyhább forgalmú időszakában is szárnyaltak az iPhone-eladások, mely tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy az Apple ismét rekord eredményeket szállított a harmadik pénzügyi negyedévében.

Még a tradicionálisan lassabb nyár kezdeti időszak sem tudta számottevően lelassítani az Apple hosszú ideje tartó határozott menetelését. A cég kedden tette közzé harmadik üzleti negyedévének eredményeiről szóló beszámolóját, mely ismételten rekordot rekordra halmoz, szinte minden mutatót illetően. Az Apple-t ráadásul a globális chiphiány sem fogta vissza úgy, mint egyes konkurenseket.

Az Apple-hez a cég harmadik üzleti negyedévében összesen 81,43 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be, ami éves szinten 36%-os növekedésnek felel meg - a vállalat ezzel új rekordot állított be, az év ezen, jellemzően holtszezonnak számító időszakában soha nem voltak ilyen szinten az eladások. A legnagyobb növekedést (58%-ot) Kínában realizálta az Apple, ahol a teljes negyedéves forgalom elérte a 14,76 milliárd dollárt. 

iphone12_stores

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az árbevétel emellett messze felülmúlta az előzetes elemzői várakozásokat, melyek 73,3 milliárdos forgalmat becsültek a június 26-án véget ért háromhónapos időszakban. A cég nettó profitja mindeközben 21,7 milliárd dollárra nőtt, több mint tízmilliárd dollárral meghaladva az egy évvel korábbi időszak eredményét.

Bár ebben a negyedévben fogy rendszerint a legkevesebb új iPhone, idén ez a trend jóval kevéssé éreztette a hatását, az új generációs, 5G-s Apple okostelefonokból 50%-kal több (csaknem 40 milliárd dollárnyi) bevétel származott, mint egy évvel korábban, ami jelentős mértékben felhúzta a cupertinói cég eredményeit.

Az iPhone-ok mellett az új generációs, az Apple saját fejlesztésű M1 chipjeivel ellátott Mac-ek és iPadek is jól fogytak a harmadik pénzügyi negyedévben, előbbi 16,3, utóbbi 11,9 százalékos árbevétel-növekedést produkált az év ezen időszakában a tavalyi periódushoz képest. 

A negyedéves eredmények közzétételét kísérő konferenciahívás során Tim Cook, az Apple első embere közölte, a globális chiphiány a vártnál kevésbé hatott negatívan a cég forgalmára. Korábban 3 és 4 milliárd dollár értékű negatív hatást prognosztizált a társaság a chiphiánynak köszönhetően, végül ez utólag pesszimista forgatókönyvnek bizonyult a cégvezetés szerint.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 17. 00:08

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.