Szerző: Koi Tamás

2021. július 1. 11:45

A Google is előállt a digitális vakcinaigazolvánnyal

Július elsejével az uniós vakcinaigazolvány mellett elrajtolt a Google saját vakcinaigazolványa, pontosabban vakcinaigazolvány fogadására is felkészítették az egyik Google Pay API-t.

A koronavírus elleni vakcinák beadását igazoló digitális vakcinaigazolványok a jövőben az életünk szerves részét képezik majd, hiszen egyes szolgáltatások igénybe vételéhez, illetve utazásoknál a legegyszerűbb módját nyújtják az oltottság igazolásának ezek a megoldások.

A ma elrajtoló EU-s digitális vakcinaigazolvány mellett megjelent a Google saját, androidos mobilokon futó, univerzális megoldása, melyhez tetszőleges egészségügyi szolgáltató csatlakozhat - egyelőre csak az Egyesült Államokban.

A vakcinaigazolványok megjelenítéséhez a Google nem fejlesztett külön applikációt, azt a fizetési tranzakciókhoz használt Google Pay applikáció Passes nevű API-jának fejlesztésével emelte be a rendszerbe a cég.

google-pay-covid-vaccine-card

Ez az API elsősorban különböző, a Pay alkalmazás alatt megjelenő hűségkártyák, pontgyűjtő kártyák megjelenítésére és kezelésére szolgál, a Google ehhez mostantól az egészségügyi szervezetek számára is hozzáférést biztosít.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A cég az adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban előrebocsátja, hogy a digitális vakcinaigazolványokat nem a felhőből éri el a rendszer, hanem lokálisan letöltve tárolja azokat, a megjelenítésükhöz pedig a készülékzárat feloldó jelszó vagy PIN megadása szükséges, mely természetesen helyettesíthető biometrikus azonosítással is.

A Google fejlesztésével egy időben élesedett az uniós vakcinaigazolvány számos tagállamban, melynek digitális változata hazánkban abból az appból érhető el, melyet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tett közzé hasonló néven tavasszal. Mivel az applikáció a hét közepe óta megjeleníti a beadott vakcina típusát is, illetve az oltások dátumát, ezért megfelel az uniós vakcinaigazolvány iránt támasztott feltételeknek, így az Európai Unió tagországainak mindegyikében használható az oltottság igazolásához.

a címlapról