:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 2. 09:04

A T-Systems és az SAP üzemelteti az EU-s vakcinaigazolványt

Tegnap működésbe lépett az Európai Unió tagországainak egységes vakcinaigazolványát biztosító portál, melyet két német technológiai multi, a T-Systems és az SAP üzemeltet közösen.

Az Európai Parlament és Tanács május 20-i politikai megállapodását követően június 1-jén működésbe lépett az egységes EU-s digitális vakcinaigazolvány alapjait adó informatikai háttérrendszer - jelentette be tegnap közleményében az Európai Bizottság. A rendszert máris használatba vette hét uniós tagállam (Magyarország nincs köztük), július 1-jétől ugyanakkor mindegyik tagországban be kell vezetni az egységes digitális vakcinaigazolványt.

A T-Systems és az SAP által létrehozott uniós portált a Bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetik. A mindössze két hónap leforgása alatt elkészített portál lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található digitális aláírások ellenőrzését, mégpedig úgy, hogy közben személyes adatok kezelésére nem kerül sor.

vaccine_certificate

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ellenőrzéshez szükséges aláírási kulcsok tárolása nemzeti szintű szervereken történik; a portálon keresztül a nemzeti ellenőrző alkalmazások vagy rendszerek EU-szerte hozzáférhetnek ezekhez a kulcsokhoz.

A Bizottság a nemzeti szintű bevezetés elősegítése érdekében referenciaszoftvereket és -alkalmazásokat is kidolgozott az igazolványok kiadásához, tárolásához és ellenőrzéséhez. Ezek a szoftverek és alkalmazások a GitHubon érhetők el, és jelenleg 12 tagállam alkalmazza őket.

A digitális vakcinaigazolványról szóló rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, de az igazolvány kiállításához további hathetes átmeneti időszak áll azon tagállamok rendelkezésére, amelyeknek több időre van szükségük. Ezzel párhuzamosan a Bizottság továbbra is technikai és pénzügyi segítséget nyújt a tagállamoknak az uniós portálhoz való csatlakozásuk elősegítése érdekében.

A két fentebb említett német multi neve már a német kontaktkövető applikáció, a Corona-Warn, majd a páneurópai kontaktkövető platform kapcsán is előtérbe került, az informatikai háttérrendszert mindkét esetben a T-Systems és az SAP biztosította. Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek csak a Corona-Warn, illetve a mögöttes infrastruktúra fejlesztésére több tízmillió eurót költöttek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.