Szerző: Koi Tamás

2021. június 2. 09:04

A T-Systems és az SAP üzemelteti az EU-s vakcinaigazolványt

Tegnap működésbe lépett az Európai Unió tagországainak egységes vakcinaigazolványát biztosító portál, melyet két német technológiai multi, a T-Systems és az SAP üzemeltet közösen.

Az Európai Parlament és Tanács május 20-i politikai megállapodását követően június 1-jén működésbe lépett az egységes EU-s digitális vakcinaigazolvány alapjait adó informatikai háttérrendszer - jelentette be tegnap közleményében az Európai Bizottság. A rendszert máris használatba vette hét uniós tagállam (Magyarország nincs köztük), július 1-jétől ugyanakkor mindegyik tagországban be kell vezetni az egységes digitális vakcinaigazolványt.

A T-Systems és az SAP által létrehozott uniós portált a Bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetik. A mindössze két hónap leforgása alatt elkészített portál lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található digitális aláírások ellenőrzését, mégpedig úgy, hogy közben személyes adatok kezelésére nem kerül sor.

vaccine_certificate

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Az ellenőrzéshez szükséges aláírási kulcsok tárolása nemzeti szintű szervereken történik; a portálon keresztül a nemzeti ellenőrző alkalmazások vagy rendszerek EU-szerte hozzáférhetnek ezekhez a kulcsokhoz.

A Bizottság a nemzeti szintű bevezetés elősegítése érdekében referenciaszoftvereket és -alkalmazásokat is kidolgozott az igazolványok kiadásához, tárolásához és ellenőrzéséhez. Ezek a szoftverek és alkalmazások a GitHubon érhetők el, és jelenleg 12 tagállam alkalmazza őket.

A digitális vakcinaigazolványról szóló rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, de az igazolvány kiállításához további hathetes átmeneti időszak áll azon tagállamok rendelkezésére, amelyeknek több időre van szükségük. Ezzel párhuzamosan a Bizottság továbbra is technikai és pénzügyi segítséget nyújt a tagállamoknak az uniós portálhoz való csatlakozásuk elősegítése érdekében.

A két fentebb említett német multi neve már a német kontaktkövető applikáció, a Corona-Warn, majd a páneurópai kontaktkövető platform kapcsán is előtérbe került, az informatikai háttérrendszert mindkét esetben a T-Systems és az SAP biztosította. Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek csak a Corona-Warn, illetve a mögöttes infrastruktúra fejlesztésére több tízmillió eurót költöttek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.