Szerző: Koi Tamás

2021. június 2. 09:04

A T-Systems és az SAP üzemelteti az EU-s vakcinaigazolványt

Tegnap működésbe lépett az Európai Unió tagországainak egységes vakcinaigazolványát biztosító portál, melyet két német technológiai multi, a T-Systems és az SAP üzemeltet közösen.

Az Európai Parlament és Tanács május 20-i politikai megállapodását követően június 1-jén működésbe lépett az egységes EU-s digitális vakcinaigazolvány alapjait adó informatikai háttérrendszer - jelentette be tegnap közleményében az Európai Bizottság. A rendszert máris használatba vette hét uniós tagállam (Magyarország nincs köztük), július 1-jétől ugyanakkor mindegyik tagországban be kell vezetni az egységes digitális vakcinaigazolványt.

A T-Systems és az SAP által létrehozott uniós portált a Bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetik. A mindössze két hónap leforgása alatt elkészített portál lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található digitális aláírások ellenőrzését, mégpedig úgy, hogy közben személyes adatok kezelésére nem kerül sor.

vaccine_certificate

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ellenőrzéshez szükséges aláírási kulcsok tárolása nemzeti szintű szervereken történik; a portálon keresztül a nemzeti ellenőrző alkalmazások vagy rendszerek EU-szerte hozzáférhetnek ezekhez a kulcsokhoz.

A Bizottság a nemzeti szintű bevezetés elősegítése érdekében referenciaszoftvereket és -alkalmazásokat is kidolgozott az igazolványok kiadásához, tárolásához és ellenőrzéséhez. Ezek a szoftverek és alkalmazások a GitHubon érhetők el, és jelenleg 12 tagállam alkalmazza őket.

A digitális vakcinaigazolványról szóló rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, de az igazolvány kiállításához további hathetes átmeneti időszak áll azon tagállamok rendelkezésére, amelyeknek több időre van szükségük. Ezzel párhuzamosan a Bizottság továbbra is technikai és pénzügyi segítséget nyújt a tagállamoknak az uniós portálhoz való csatlakozásuk elősegítése érdekében.

A két fentebb említett német multi neve már a német kontaktkövető applikáció, a Corona-Warn, majd a páneurópai kontaktkövető platform kapcsán is előtérbe került, az informatikai háttérrendszert mindkét esetben a T-Systems és az SAP biztosította. Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek csak a Corona-Warn, illetve a mögöttes infrastruktúra fejlesztésére több tízmillió eurót költöttek.

a címlapról