Szerző: Koi Tamás

2021. június 2. 09:04

A T-Systems és az SAP üzemelteti az EU-s vakcinaigazolványt

Tegnap működésbe lépett az Európai Unió tagországainak egységes vakcinaigazolványát biztosító portál, melyet két német technológiai multi, a T-Systems és az SAP üzemeltet közösen.

Az Európai Parlament és Tanács május 20-i politikai megállapodását követően június 1-jén működésbe lépett az egységes EU-s digitális vakcinaigazolvány alapjait adó informatikai háttérrendszer - jelentette be tegnap közleményében az Európai Bizottság. A rendszert máris használatba vette hét uniós tagállam (Magyarország nincs köztük), július 1-jétől ugyanakkor mindegyik tagországban be kell vezetni az egységes digitális vakcinaigazolványt.

A T-Systems és az SAP által létrehozott uniós portált a Bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetik. A mindössze két hónap leforgása alatt elkészített portál lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található digitális aláírások ellenőrzését, mégpedig úgy, hogy közben személyes adatok kezelésére nem kerül sor.

vaccine_certificate

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az ellenőrzéshez szükséges aláírási kulcsok tárolása nemzeti szintű szervereken történik; a portálon keresztül a nemzeti ellenőrző alkalmazások vagy rendszerek EU-szerte hozzáférhetnek ezekhez a kulcsokhoz.

A Bizottság a nemzeti szintű bevezetés elősegítése érdekében referenciaszoftvereket és -alkalmazásokat is kidolgozott az igazolványok kiadásához, tárolásához és ellenőrzéséhez. Ezek a szoftverek és alkalmazások a GitHubon érhetők el, és jelenleg 12 tagállam alkalmazza őket.

A digitális vakcinaigazolványról szóló rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, de az igazolvány kiállításához további hathetes átmeneti időszak áll azon tagállamok rendelkezésére, amelyeknek több időre van szükségük. Ezzel párhuzamosan a Bizottság továbbra is technikai és pénzügyi segítséget nyújt a tagállamoknak az uniós portálhoz való csatlakozásuk elősegítése érdekében.

A két fentebb említett német multi neve már a német kontaktkövető applikáció, a Corona-Warn, majd a páneurópai kontaktkövető platform kapcsán is előtérbe került, az informatikai háttérrendszert mindkét esetben a T-Systems és az SAP biztosította. Korábbi nyilatkozatok szerint a cégek csak a Corona-Warn, illetve a mögöttes infrastruktúra fejlesztésére több tízmillió eurót költöttek.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 23:24

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.