Szerző: Koi Tamás

2021. június 24. 10:20

Meghalt John McAfee, az első víruskereső fejlesztője

Holtan találták szerdán barcelonai börtöncellájában John McAfee-t, az első PC-s víruskereső szoftver fejlesztőjét. Az utóbbi években meglehetősen különc életet élő ex-vállalkozónak amerikai bíróság előtt kellett volna felelnie olyan adóelkerülési ügyekben, melyekre egyébként kifejezetten büszke volt.

Kilenc hónapnyi börtönben töltött időszak után szerdán önkezével vetett véget életének John McAfee brit származású amerikai vállalkozó-életművész, akinek a nevét a mai napig viseli az általa fejlesztett PC-s víruskereső szoftver, mely az első ilyen célt szolgáló alkalmazás volt a világon. McAfee börtönbe kerülése előtt éveket töltött az amerikai hatóságok elől menekülve, miután az Egyesült Államok jelentős összegű adócsalás, illetve kriptovalutával történő visszaélés miatt adott ki rá nemzetközi elfogatóparancsot.

McAfee-t tavaly októberben fogta el a spanyol rendőrség, amikor a barcelonai nemzetközi repülőtéren brit útlevéllel próbált felszállni egy isztambuli repülőjáratra. A 75 éves üzletember egy múlt havi bírósági meghallgatása során közölte, kiadatása esetén alighanem élete hátralévő részét börtönben kell majd töltenie, és reméli, hogy a spanyol bíróság belátja, ez "mennyire igazságtalan" lenne. McAfee hozzátette, helyzetét tovább rontja, hogy az Egyesült Államok bizonyára példát kíván majd statuálni vele.

mcafee

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A bíróságot végül nem hatották meg McAfee szavai, a testület szerdán helyt adott az Egyesült Államok kiadatási kérelmének - a vádlottat még aznap holtan találták a börtöncellájában. A spanyol hatóságok előzetes vizsgálatai alapján az idegenkezűség jó eséllyel kizárható, jóllehet McAfee korábbi közösségimédia-üzeneteiben rejtélyesen utalt rá, hogy a börtönben meg fogják ölni, és öngyilkosságnak fogják beállítani a történteket.

McAfeenak ugyanakkor korábban is voltak már hasonlóan sejtelmes, illetve olykor kifejezetten provokatív publikus megnyilvánulásai. 2019-ben például nyíltan beismerte, hogy "ideológiai okokból" nem fizetett adót az Egyesült Államokban az előző nyolc évben, 2012-ben pedig egy gyilkossági ügybe is belekeveredett Belize-ben, ahol végül nem gyanúsították meg a hatóságok. Saját állítása szerint legalább 47 gyermeke van, felesége, Janice McAfee pedig prostituált volt, mielőtt egymásba szerettek.

Az egykori üzletember nevét viselő víruskeresőnek egyébként a mai napig mintegy félmilliárd felhasználója van, jóllehet a céghez már hosszú ideje nem volt köze McAfee-nak. A vállalatot 2011-ben vásárolta fel az Intel, majd 2014-ben bejelentette, hogy átbrandeli a termékeket Intel Security-ra. McAfee akkor úgy kommentálta a hírt, hogy rendkívül hálás azért a cégnek, amiért a világ legrosszabb szoftvere végre nem az ő nevét viseli.

Bár az Intel ezt soha nem deklarálta, a névváltásra végül alighanem éppen McAfee botrányai miatt nem került sor, sőt, 2017-ben újra kikerült a vállalat a processzorgyártó szárnyai alól.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.