Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:01

Tartósan fennmaradhat az adatcsere az EU és Nagy-Britannia közt

Az uniós tagállamok a hét közepén megállapodtak abban, hogy a brit adatvédelmi szabályozási keret megfelelő alapot ad arra, hogy hosszú távon is fennmaradjon az adatcsere a nemzetközösség és az EU-ból tavaly decemberben kilépett Nagy-Britannia között. A döntés révén több ezer vállalkozás lélegezhet fel.

Több ezer, az Európai Unióban, illetve Nagy-Britanniában működő, személyes adatok kezelésében érintett vállalkozás lélegezhet fel, miután az uniós tagállamok delegáltjaiból álló szakértői bizottság úgy ítélte meg, hogy a brit adatvédelmi törvényi keretek hosszú távon is alkalmazhatóak és összhangban állnak az európai adatvédelmi törvényi szabályozásban, így különös tekintettel a GDPR-ban meghatározott elvekkel, szabályokkal.

A jelentés felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy lezárja azt a februárban indult megfelelőségi eljárást, mely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia közt a személyes adatokra vonatkozó kétoldalú adatcsere a BREXIT-et követő féléves átmeneti időszakot követően is fennmaradjon.

brexit_flags

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A BREXIT-folyamat átmeneti időszakának tavaly december 31-i lezárásával az Egyesült Királyság harmadik országgá vált, ami azt jelenti, hogy a rendezetlen kilépés alatt írtaknak megfelelően a Bizottságnak meg kell állapítania, hogy az Egyesült Királyság megfelelő védelmi szintet biztosít a személyes adatok védelme tekintetében.

E megállapítás hiányában az adatkezelő vagy adatfeldolgozó csak abban az esetben továbbíthat személyes adatokat harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére, ha az adatkezelő vagy adatfeldolgozó a rendezetlen kilépés esetén szükséges megfelelő garanciákat nyújtott, és csak azzal a feltétellel, hogy az érintettek számára érvényesíthető jogok és hatékony jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre.

A mostani döntéssel Nagy-Britannia az olyan, adatvédelmi szempontból az EU számára legitim állammá válik, mint többek közt Argentína, Izrael, Japán, Új-Zéland és Svájc.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról