Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:01

Tartósan fennmaradhat az adatcsere az EU és Nagy-Britannia közt

Az uniós tagállamok a hét közepén megállapodtak abban, hogy a brit adatvédelmi szabályozási keret megfelelő alapot ad arra, hogy hosszú távon is fennmaradjon az adatcsere a nemzetközösség és az EU-ból tavaly decemberben kilépett Nagy-Britannia között. A döntés révén több ezer vállalkozás lélegezhet fel.

Több ezer, az Európai Unióban, illetve Nagy-Britanniában működő, személyes adatok kezelésében érintett vállalkozás lélegezhet fel, miután az uniós tagállamok delegáltjaiból álló szakértői bizottság úgy ítélte meg, hogy a brit adatvédelmi törvényi keretek hosszú távon is alkalmazhatóak és összhangban állnak az európai adatvédelmi törvényi szabályozásban, így különös tekintettel a GDPR-ban meghatározott elvekkel, szabályokkal.

A jelentés felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy lezárja azt a februárban indult megfelelőségi eljárást, mely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia közt a személyes adatokra vonatkozó kétoldalú adatcsere a BREXIT-et követő féléves átmeneti időszakot követően is fennmaradjon.

brexit_flags

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A BREXIT-folyamat átmeneti időszakának tavaly december 31-i lezárásával az Egyesült Királyság harmadik országgá vált, ami azt jelenti, hogy a rendezetlen kilépés alatt írtaknak megfelelően a Bizottságnak meg kell állapítania, hogy az Egyesült Királyság megfelelő védelmi szintet biztosít a személyes adatok védelme tekintetében.

E megállapítás hiányában az adatkezelő vagy adatfeldolgozó csak abban az esetben továbbíthat személyes adatokat harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére, ha az adatkezelő vagy adatfeldolgozó a rendezetlen kilépés esetén szükséges megfelelő garanciákat nyújtott, és csak azzal a feltétellel, hogy az érintettek számára érvényesíthető jogok és hatékony jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre.

A mostani döntéssel Nagy-Britannia az olyan, adatvédelmi szempontból az EU számára legitim állammá válik, mint többek közt Argentína, Izrael, Japán, Új-Zéland és Svájc.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról