Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:01

Tartósan fennmaradhat az adatcsere az EU és Nagy-Britannia közt

Az uniós tagállamok a hét közepén megállapodtak abban, hogy a brit adatvédelmi szabályozási keret megfelelő alapot ad arra, hogy hosszú távon is fennmaradjon az adatcsere a nemzetközösség és az EU-ból tavaly decemberben kilépett Nagy-Britannia között. A döntés révén több ezer vállalkozás lélegezhet fel.

Több ezer, az Európai Unióban, illetve Nagy-Britanniában működő, személyes adatok kezelésében érintett vállalkozás lélegezhet fel, miután az uniós tagállamok delegáltjaiból álló szakértői bizottság úgy ítélte meg, hogy a brit adatvédelmi törvényi keretek hosszú távon is alkalmazhatóak és összhangban állnak az európai adatvédelmi törvényi szabályozásban, így különös tekintettel a GDPR-ban meghatározott elvekkel, szabályokkal.

A jelentés felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy lezárja azt a februárban indult megfelelőségi eljárást, mely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia közt a személyes adatokra vonatkozó kétoldalú adatcsere a BREXIT-et követő féléves átmeneti időszakot követően is fennmaradjon.

brexit_flags

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A BREXIT-folyamat átmeneti időszakának tavaly december 31-i lezárásával az Egyesült Királyság harmadik országgá vált, ami azt jelenti, hogy a rendezetlen kilépés alatt írtaknak megfelelően a Bizottságnak meg kell állapítania, hogy az Egyesült Királyság megfelelő védelmi szintet biztosít a személyes adatok védelme tekintetében.

E megállapítás hiányában az adatkezelő vagy adatfeldolgozó csak abban az esetben továbbíthat személyes adatokat harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére, ha az adatkezelő vagy adatfeldolgozó a rendezetlen kilépés esetén szükséges megfelelő garanciákat nyújtott, és csak azzal a feltétellel, hogy az érintettek számára érvényesíthető jogok és hatékony jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre.

A mostani döntéssel Nagy-Britannia az olyan, adatvédelmi szempontból az EU számára legitim állammá válik, mint többek közt Argentína, Izrael, Japán, Új-Zéland és Svájc.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.