Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 11:01

Tartósan fennmaradhat az adatcsere az EU és Nagy-Britannia közt

Az uniós tagállamok a hét közepén megállapodtak abban, hogy a brit adatvédelmi szabályozási keret megfelelő alapot ad arra, hogy hosszú távon is fennmaradjon az adatcsere a nemzetközösség és az EU-ból tavaly decemberben kilépett Nagy-Britannia között. A döntés révén több ezer vállalkozás lélegezhet fel.

Több ezer, az Európai Unióban, illetve Nagy-Britanniában működő, személyes adatok kezelésében érintett vállalkozás lélegezhet fel, miután az uniós tagállamok delegáltjaiból álló szakértői bizottság úgy ítélte meg, hogy a brit adatvédelmi törvényi keretek hosszú távon is alkalmazhatóak és összhangban állnak az európai adatvédelmi törvényi szabályozásban, így különös tekintettel a GDPR-ban meghatározott elvekkel, szabályokkal.

A jelentés felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy lezárja azt a februárban indult megfelelőségi eljárást, mely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia közt a személyes adatokra vonatkozó kétoldalú adatcsere a BREXIT-et követő féléves átmeneti időszakot követően is fennmaradjon.

brexit_flags

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A BREXIT-folyamat átmeneti időszakának tavaly december 31-i lezárásával az Egyesült Királyság harmadik országgá vált, ami azt jelenti, hogy a rendezetlen kilépés alatt írtaknak megfelelően a Bizottságnak meg kell állapítania, hogy az Egyesült Királyság megfelelő védelmi szintet biztosít a személyes adatok védelme tekintetében.

E megállapítás hiányában az adatkezelő vagy adatfeldolgozó csak abban az esetben továbbíthat személyes adatokat harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére, ha az adatkezelő vagy adatfeldolgozó a rendezetlen kilépés esetén szükséges megfelelő garanciákat nyújtott, és csak azzal a feltétellel, hogy az érintettek számára érvényesíthető jogok és hatékony jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre.

A mostani döntéssel Nagy-Britannia az olyan, adatvédelmi szempontból az EU számára legitim állammá válik, mint többek közt Argentína, Izrael, Japán, Új-Zéland és Svájc.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:05

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!