Szerző: Koi Tamás

2021. június 17. 09:33

Új tisztséget kapott Nadella a Microsoftnál

Tegnap egyhangú szavazással Satya Nadellát választotta meg elnökének a Microsoft igazgatótanácsa, ezzel húsz év után az indiai származású cégvezető az első, aki egy személyben vezérigazgatója és elnöke is a cégnek.

Satya Nadellát, a Microsoft vezérigazgatóját választotta meg tegnap egyhangú szavazással a vállalat igazgatótanácsa a tanács elnökének, az 53 éves, indiai származású üzletember ezzel húsz év után az első olyan cégvezető a vállalatnál Bill Gates után, aki e két tisztséget egyszerre tölti be. Nadella John Thompsont váltja a tanács élén, akit ugyanazon a napon neveztek ki elnöknek, amikor a jelenlegi vezérigazgató átvette a stafétát Steve Ballmertől.

Nadella 2014-ben, a Microsoft felhős üzletágának éléről került a vezérigazgatói pozícióba, az ebben a tisztségben eltöltött mintegy hét év alatt pedig új lendületet tudott adni a cégnek, amiért széles körű elismerésben részesült mind közvetlen kollégái, mind a tágabb szakma részéről. A cégvezető irányítása alatt a Microsoft a világ legértékesebb vállalatává tudott előlépni, e tekintetben azóta is csak az Apple-nek sikerült megelőznie.

satya-nadella

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A cégvezető munkáját különösen a koronavírus világjárvány kitörésének évében, 2020-ban értékelte nagyra az igazgatótanács - a cég csak ebben az évben több mint 14%-os árbevétel-növekedést ért el, amiben a felhős szolgáltatások iránt megélénkülő kereslet mellett közrejátszott a PC-eladások (ezzel együtt a Windows licencértékesítések) felfutása.

Satya Nadella valamivel több mint egy évvel azután kapta meg új kinevezését, hogy Bill Gates, a Microsoft első elnök-vezérigazgatója elhagyta az igazgatótanácsot, amiben mint később kiderült, közrejátszott egy munkahelyi affér, illetve az azzal kapcsolatban indult vizsgálat.

John Thompson, a Microsoft igazgatótanácsának leköszönő elnöke 2014-től töltötte be a pozíciót, a független vezetőt a Symantectől csábította el a redmondi cég, ahol Thompson korábban elnök-vezérigazgatóként dolgozott. A leköszönő elnök a továbbiakban is a Microsoft igazgatótanácsának tagja marad.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról