Szerző: Koi Tamás

2021. június 1. 10:13

Kezdődik az első, Huawei-t érintő kémügy tárgyalása

Kedden kezdetét veszi az első olyan, a Huawei Technologiest áttételesen érintő peres ügy bírósági tárgyalása, melyben a vád kémtevékenység. A vádlottak padján a lengyelországi leányvállalat egykori PR-vezetője, illetve egy korábbi lengyel belbiztonsági ügynök ül.

Ma megkezdődik az első olyan kémügy tárgyalása Lengyelországban, melynél az utóbbi években sorozatosan kémtevékenység támogatásával vádolt Huawei Technologies egyik korábbi alkalmazottja is a vádlottak padjára ül. A helyi Huawei leányvállalat PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét egy lengyel nemzetiségű vádlottal együtt 2019. januárjában tartóztatták le - a kínai vádlott azóta tartó őrizetben várta a tárgyalás kezdetét.

A 2019-es akció során a lengyel belbiztonsági erők házkutatást tartottak a Huawei lengyelországi központjában, illetve az Orange főhadiszállásán is, a nyomozók a házkutatások során mindkét cégnél dokumentumokat és elektromos adathordozókat foglaltak le. Helyi tudósítások szerint a kínai és lengyel állampolgárságú gyanúsítottak a kínai hírszerzés számára szállíthattak információkat, így a vád ellenük a Lengyel Köztársasággal szemben elkövetett kémkedés. Amennyiben az eljárás során a vádlottak bűnössége bebizonyosodik, akár 10 év szabadságvesztéssel is sújthatók a helyi törvények szerint.

huawei_trial

Az ügy különös pikantériáját az adta, hogy az érintett Orange-alkalmazott 2011-ben kapitányi rangból szerelt le a helyi nemzetbiztonsági ügynökségtől, az ABW-től - állítólagos korrupciós ügyei miatt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lengyel gyanúsított ebben a minőségében hozzáfért szenzitív (belbiztonsági) információkhoz, valamint részletes információkkal rendelkezett a zárt, kormányzati kommunikációs hálózat működéséről. Az ügy kínai gyanúsítottja 2006-tól a Kínai Népköztársaság Gdanszki Konzulátusának alkalmazottja volt, 2011-től pedig a Huawei helyi leányvállalatához került, ahol a PR-ért és kormányzati kapcsolatokért felelt. A két gyanúsított mindvégig tagadta bűnösségét.

Bár a vádirat alapvetően a két vádlott szempontjából sorol fel terhelő pontokat, Wang Weijing, a kínai gyanúsított az ügyészség szerint a Huawei befolyását és technológiáját felhasználva próbált beférkőzni a kormányzati telekommunikációs infrastruktúrába. Az ügy lengyel vádlottja eközben a helyi életvédelmi és rendvédelmi szervek által használt rádiós hálózat feltörésével kapcsolatban szolgáltatott információkat Wangnak - állítja az ügyészség.

Wangot letartóztatását követően a Huawei Technologies lengyel fiókcége azonnali hatállyal elbocsátotta, ugyanakkor az egykori alkalmazott jogi eljárással kapcsolatos költségeinek jelentős részét átvállalta a cég. A vállalat az ügy kapcsán kiadott korábbi közleményében leszögezte, minden esetben a helyi törvényeknek és szabályozásoknak megfelelően, transzparens módon végzi tevékenységét.

a címlapról