:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 1. 10:13

Kezdődik az első, Huawei-t érintő kémügy tárgyalása

Kedden kezdetét veszi az első olyan, a Huawei Technologiest áttételesen érintő peres ügy bírósági tárgyalása, melyben a vád kémtevékenység. A vádlottak padján a lengyelországi leányvállalat egykori PR-vezetője, illetve egy korábbi lengyel belbiztonsági ügynök ül.

Ma megkezdődik az első olyan kémügy tárgyalása Lengyelországban, melynél az utóbbi években sorozatosan kémtevékenység támogatásával vádolt Huawei Technologies egyik korábbi alkalmazottja is a vádlottak padjára ül. A helyi Huawei leányvállalat PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét egy lengyel nemzetiségű vádlottal együtt 2019. januárjában tartóztatták le - a kínai vádlott azóta tartó őrizetben várta a tárgyalás kezdetét.

A 2019-es akció során a lengyel belbiztonsági erők házkutatást tartottak a Huawei lengyelországi központjában, illetve az Orange főhadiszállásán is, a nyomozók a házkutatások során mindkét cégnél dokumentumokat és elektromos adathordozókat foglaltak le. Helyi tudósítások szerint a kínai és lengyel állampolgárságú gyanúsítottak a kínai hírszerzés számára szállíthattak információkat, így a vád ellenük a Lengyel Köztársasággal szemben elkövetett kémkedés. Amennyiben az eljárás során a vádlottak bűnössége bebizonyosodik, akár 10 év szabadságvesztéssel is sújthatók a helyi törvények szerint.

huawei_trial

Az ügy különös pikantériáját az adta, hogy az érintett Orange-alkalmazott 2011-ben kapitányi rangból szerelt le a helyi nemzetbiztonsági ügynökségtől, az ABW-től - állítólagos korrupciós ügyei miatt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lengyel gyanúsított ebben a minőségében hozzáfért szenzitív (belbiztonsági) információkhoz, valamint részletes információkkal rendelkezett a zárt, kormányzati kommunikációs hálózat működéséről. Az ügy kínai gyanúsítottja 2006-tól a Kínai Népköztársaság Gdanszki Konzulátusának alkalmazottja volt, 2011-től pedig a Huawei helyi leányvállalatához került, ahol a PR-ért és kormányzati kapcsolatokért felelt. A két gyanúsított mindvégig tagadta bűnösségét.

Bár a vádirat alapvetően a két vádlott szempontjából sorol fel terhelő pontokat, Wang Weijing, a kínai gyanúsított az ügyészség szerint a Huawei befolyását és technológiáját felhasználva próbált beférkőzni a kormányzati telekommunikációs infrastruktúrába. Az ügy lengyel vádlottja eközben a helyi életvédelmi és rendvédelmi szervek által használt rádiós hálózat feltörésével kapcsolatban szolgáltatott információkat Wangnak - állítja az ügyészség.

Wangot letartóztatását követően a Huawei Technologies lengyel fiókcége azonnali hatállyal elbocsátotta, ugyanakkor az egykori alkalmazott jogi eljárással kapcsolatos költségeinek jelentős részét átvállalta a cég. A vállalat az ügy kapcsán kiadott korábbi közleményében leszögezte, minden esetben a helyi törvényeknek és szabályozásoknak megfelelően, transzparens módon végzi tevékenységét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.